De kan vinna Mack-SM 2021
Foto: Sveriges bagare & konditorer

De kan vinna Mack-SM 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Vem gör Sveriges bästa macka? Det gör åtta av landets bästa mack-makare upp om under finalen i Mack-SM 2021 den 10 november på Stockholmsmässan.

Som alltid kommer det bjudas på stor kreativitet och inspiration när finalisterna under hård tidspress ska presentera sina nytänkande och goda mackor för juryn. Vad sägs om en macka gjord av jordärtskocksbröd med hasselnötssmör, prästostcremé toppad med sötsyrliga blåbär? Eller varför inte ett grillat levainbröd med dragonsmör, fluffig potatismousse med en varmrökt makrillfilé ovanpå? Under Mack-SM tas svängarna ut rejält och här bjuder finalisterna på stor inspiration, nya trender och kreativitet. Mackan har under de senaste åren blivit ett naturligt, hållbart och matigt inslag både på restaurangers och caféers menyer.

– I Mack-SM får mackan åter den plats den verkligen förtjänar! Under det senaste året med mycket hemarbete har den enklare lunchmackan blivit ett naturligt inslag i de svenska hemmen, men nu kan vi åter gå ut och njuta av riktigt bra mackor med hög klass och nya fina smaker. I årets upplaga kommer finalisterna bjuda på massor av inspiration kring hur mackan kan bli ett riktigt gott, nyttigt och hållbart inslag på svenskarnas lunchtallrik framöver, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen.

Under finalen ska finalisterna skapa 20 mackor på endast 45 minuter, vilket under tidigare finaler skapat stor dramatik för såväl deltagare som åskådare. Allt förutom brödet och eventuellt protein som kött, fisk eller fågel tillreds och skapas på plats från grunden. På grund av de tidigare restriktionerna för folksamlingar och den inställda mässan kommer finalen den 10 november kunna följas på plats av en begränsad publik och media. Övriga mackintresserade kan se en sammanfattning och prisutdelningen som sker i live-sändning på www.macksm.se den 10 november kl. 15.00. Här kommer den stora publiken som vanligtvis samlas på plats kunna se de åtta finalisterna göra upp om SM-titeln.

Här är årets tävlingsbidrag och finalister i Mack-SM 2021

”Caesarish” av Jennie Wester, K-märkt, Stockholm

”Mak-grill” av Anders Svensson, Bageriet Sjöstrands, Munka-Ljungby

”Höstdröm på rostat dinkel”, Michaela Andersten, frilansande bagare, Rotebro  

”Återbrukaren” av Marica Lundberg, Estvalls Bageri & Konditori, Moheda

”Kejserligt” av Annica Brännborn, Ica Maxi i Kristianstad

”Oh my sweet deer” av Liv Johansson, Kaffestugan i Böda, Öland

”En glimt av hösten” av Veronica Vikström, Bageri Kardemumma, Täby

”Grön macka” av Mikaela Eliasson, Haga Schweizeri, Stockholm

relaterat

Hornstulls Bodega nyöppar – i ny och större lokal
Restaurang

Hornstulls Bodega nyöppar – i ny och större lokal

Sedan starten för snart tio år sedan har restaurangsuccén Tjoget ständigt utvecklats, och i februari nyöppnar Hornstulls Bodega – söders nya vinbar för alla som gillar vin – med en öppning in till Tjoget.

Carotte vinner kontrakt på Sven-Harrys
Restaurang

Carotte vinner kontrakt på Sven-Harrys

Carotte går mot strömmen och öppnar fjärde restaurangen sedan pandemins början. Spektakulära Sven-Harrys konstmuseum i den häftiga gyllene byggnaden i Vasaparken väljer Carotte som ny operatör.

The Balvenie lanserar handgjorda skidor med Åre Skidfabrik
Kampanj

Lanserar handgjorda skidor med Åre Skidfabrik

Den skotska whiskyproducenten The Balvenie lanserar nu The Balvenie DoubleWood Skis. Skidorna är tillverkade för hand av Åre Skidfabrik med sidkanter av amerikansk ek i begränsad upplaga.

Ny restaurang i Idre Himmelfjäll
Restaurang

Ny restaurang i Idre Himmelfjäll

I dag öppnar Idre Himmelfjälls nya restaurang Renen och Älgen, som är en del av mångmiljonsatsningen på den nya fjälldestinationen.

Forskning om svensk vinkultur belönas
Utmärkelser

Forskning om svensk vinkultur belönas

I år tilldelas Håkan Jakobsson, Fil dr vid Historiska institutionen, Stockholms universitet, 150 000 kronor för sitt forskningsprojekt kring handelshuset Suck & son.

Tjoget firar 6 år på 50 Best Bars – i år placerade på plats 40
Utmärkelser

Två svenska barer bland världens 50 bästa

The World’s 50 Best Bars är världens mest prestigefyllda ranking för cocktailbarer. Den 7 december avslöjades årets lista och på den finns svenska barerna Lucy’s Flower Shop och Tjoget.

Nu lanseras Zacapa Slowtending på Berns Asiatiska
Cocktails

Nu lanseras Zacapa Slowtending på Berns Asiatiska

Nu lanserar Zacapa Slowtending tillsammans med Berns Asiatiska, ett koncept som tar avstamp i den starkt växande Slow Living-trenden. Tillsammans har de utvecklat cocktailen Zacapa Signature Slow som tar över två veckor att förbereda.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.