Orkla lanserar chipspåsar med fossilfri plast
Foto: Orkla

Chipspåsar med fossilfri plast

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Chipsvarumärket börjar nu gradvis lansera nya påsar gjorda med finsk tallolja, som är en restprodukt från skogsindustrin.

Plasten i OLWs nya chipspåsar får därmed ett halverat klimatavtryck jämfört med fossil plast.

– Vi vill göra det lättare att göra klimatsmarta val. Förpackningarna är en viktig del av alla våra produkter, samtidigt kan särskilt plastförpackningar ha påverkan på både miljö och klimat. Därför känns det jätteroligt att som första svenska aktör kunna sätta chipspåsar med plast av tallolja i snackshyllan, säger Sara Malmström, hållbarhetsansvarig på Orkla Confectionery & Snacks.

De nya chipspåsarna är tredjepartscertifierade av ISCC och plasten har ett halverat klimatavtryck jämfört med de tidigare påsarna av fossil plast. Detta möjliggörs genom en så kallad massbalanslösning, som innebär att förpackningsleverantören i sin generella produktion ersätter fossil olja mot tallolja i motsvarande mängd som används för att tillverka OLW:s chipspåsar. Massbalanssystemet innebär att vissa av OLW:s påsar kan innehålla mer tallolja medan andra mindre eller inget alls. Talloljan är en restprodukt som uppstår inom skogsindustrin.

De nya påsarna införs i ett första skede på 275-gramspåsar av Saltade chips, Sourcream & Onionchips, Grillchips och Dill & Gräslökschips.

– Vi testar med en förpackningsstorlek av våra mest populära chipssorter till att börja med, men vår ambition är att successivt införa påsar av plast på tallolja för samtliga snacksförpackningar, säger Sara Malmström.

Orkla-bolagen i Sverige, där Orkla Confectionery & Snacks ingår, har som mål att bidra till en mer klimatsmart vardag. En del i det arbetet är utveckla förpackningar som är bättre för klimat och miljö. Utöver att introducera förpackningar med bioplast arbetar Orkla även med att göra alla förpackningar återvinningsbara samt öka andelen återvunna material i förpackningarna.

– Vår vardagskonsumtion har stor påverkan på vår förmåga att uppnå klimatmålen och samtidigt vill sju av tio svenskar köpa hållbara produkter. När vi nu lanserar chipspåsar där plasten har ett halverat klimatavtryck hoppas vi kunna göra det lättare att göra klimatsmarta val, säger Sofie Ek, kommunikationschef på Orkla Sverige.

Om massbalanssystem

  • Vid inköp av certifierade råvaror, som talloljan är i det här fallet, är en massbalanslösning den vanligaste metoden.
  • Det innebär att beställaren ställer krav på leverantören att byta ut en viss mängd fossilbaserat mot fossilfritt i leverantörens system. Massbalanslösningen används även exempelvis vid köp av grön el.
  • Orkla kan därmed inte garantera att varje påse består av fossilfri plast. Den mängd bioplast som motsvarar tillverkningen av 275-gramspåsar av Lättsaltade chips, Sourcream & Onionchips, Grillchips och Dill & Gräslökschips har ersatt motsvarande mängd fossil plast i förpackningsleverantörens totala tillverkning. Därmed har den totala mängden fossil olja som används minskat medan användningen av fossilfri tallolja har ökat med motsvarande mängd, vilket innebär ett minskat koldioxidutsläpp.

relaterat

Lesley Gracie invald i Gin Magazine Hall of Fame
Utmärkelser

Lesley Gracie invald i Gin Magazine Hall of Fame

Master Distiller på Hendrick’s Gin, Lesley Gracie, har valts in i Gin Magazine Hall of Fame. Gracie väljs in på grund av sin osvikliga hängivenhet till precision och önskan att ständigt förnya.

Nu ska Sveriges bästa sommelier koras
Tävling

Nu ska Sveriges bästa sommelier koras

Nu drar tävlingen igång som ska kora Sveriges bästa kvinnliga sommelier. Bakom LiIy Bollinger Award står det anrika champagnehuset Bollinger och Arvid Nordquist.

Brasserie Astoria öppnar 15 mars
Restaurang

Brasserie Astoria öppnar 15 mars

I mars öppnar Frantzén Groups nya restaurang på Nybrogatan 15. Brasserie Astoria består av en kulturmärkt foajé, stor bar, matsal, bakficka ett öppet kök samt en vinbar.

Alkoholstoppet skadar jobb och företag
corona

Alkoholstoppet skadar jobb och företag

Regeringens beslut att förlänga alkoholstoppet trots att smittspridningen på restaurang är nästan obefintlig skadar jobb och företag. Nu måste det komma ett direkt stöd till alla de restauranger som tvingas stänga, anser Visita.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.