'Husmanskost' är utsedd till svensk vinnare av Gourmand Awards

Boken ’Husmanskost’ är svensk vinnare av ansedd tävling

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Gourmand Awards internationella jury har korat det kulinariska och gedigna referensverket ’Husmanskost – svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske’ till svensk vinnare 2020 i kategorin ’Chefs’.

Boken, som gavs ut i början av december 2019 och hyllar och belyser vårt matarv och matkultur, tar sig därmed vidare till finalen för den eftertraktade utmärkelsen ’Best in the World’.

– Vi är mycket stolta och tacksamma över den fina utmärkelsen. Både jag och Tor har alltid inspirerats av svensk matkultur, hur den över tid utvecklas och tar nya intryck för andra kulturer. Därför är husmanskosten utgångspunkten för inspirationen i köket. Vår vision var att skapa ett modernt referensverk för att lägga grunden och återinföra klassiska favoriter att tillaga hemma och inspirera kommande generationer att uppskatta svensk husmanskost. Att en internationell jury hyllar vår bok med våra klassiska husmansrätter och svenska råvaror är mycket glädjande, säger Pontus Frithiof.

Husmanskost – svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske särskiljer sig från det klassiska kokboksformatet. Utöver bokens 185 recept får läsarna ta del av nyckelpersonernas personliga anekdoter, där den gemensamma kopplingen till köket, råvaror och husmanskosten sammanflätas med den historiska bakgrunden till våra mest älskade rätter.

– Vanligtvis delas Gourmand Awards ut på hösten, men under rådande läge har man valt att bryta ut en del av tävlingen till våren. För första gången presenteras några av de nationella vinnarna för året redan nu. Det är en anpassning för att så många mässor, framträdanden och författarsamtal är inställda runt om i världen. Tävlingens syfte har alltid varit att hjälpa författare och förlag. Genom att nu offentliggöra några av årets bästa böcker får dessa också en bättre möjlighet att synas och bli välförtjänt uppmärksammade, säger Pelle Agorelius, Gourmand Awards representant i Sverige, från Grythyttan.

2004 gav Pontus Frithiof ut sin första kokbok, ’Pontus by the Book’, som utnämndes till ’Best Designed Cookbook in the World’ av Gourmand World Cookbook Awards samt belönades med Silverägget i den prestigefulla kommunikationstävlingen Guldägget. Nu är även ’Husmanskost – svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske’ nominerad till Guldägget 2020.

relaterat

Orkla lanserar chipspåsar med fossilfri plast
Hållbart

Chipspåsar med fossilfri plast

Chipsvarumärket börjar nu gradvis lansera nya påsar gjorda med finsk tallolja, som är en restprodukt från skogsindustrin.

Ludwig Tjörnemo är Årets Kock 2020
Utmärkelser

Ludwig Tjörnemo är Årets Kock 2020

Finalen i Årets Kock 2020 avgjordes förra veckan på Annexet i Stockholm. Efter en rafflande final vann Ludwig Tjörnemo och är ny svensk mästare i professionell matlagning.

Årets Kock 2020 blir ett digitalt event under flera dagar med final 17 september
Utmärkelser

Årets Kock livesänds via TV4-Gruppen

Finalen i Årets Kock, där 8 kockar gör upp om titeln Årets Kock 2020 hålls den 17 september och blir som tidigare kommunicerat ett digitalt event i år.

Nya krögare tar över med eld och rök
Restaurang

Nya krögare tar över med eld och rök

När nya fjälldestinationen nu går mot sin andra säsong är det med nya smaker. Nu är det klart att krögartrion David Gard, Daniel Karlström och Albin Roos Hansson kommer att ta över anläggningens restaurang.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.