annons

Bok om tunnbröd tog silver i Kokboks-VM
Foto: Johan Gunseus

Bok om tunnbröd tog silver i Kokboks-VM

Boken Tunnbrödet – en läcker historia har tilldelats silvermedalj i den internationella mat- och dryckeslitteraturtävlingen Gourmand Awards.

Boken Tunnbrödet – en läcker historia har tilldelats silvermedalj i den internationella mat- och dryckeslitteraturtävlingen Gourmand Awards.

Boken som är skriven av Anki Berg och Marcus Bodin är finansierad och gjord i samarbete med Polarbrödsgruppen. Tävlingen brukar kallas kokboks-VM och lockar årligen böcker från över 200 länder i drygt 80 kategorier.

– Det känns helt fantastiskt att vår bok om tunnbröd får den här uppmärk­samheten, säger bokens huvudförfattare, Tunnbrödsakademiledamot Anki Berg.

Tunnbrödet – en läcker historia gavs ut i maj 2019 och är skriven av Anki Berg och Marcus Bodin. Det är det första verket som beskriver Sveriges tunnbrödstradition, från Karesuando i norr till Malmö i söder. Boken berättar om tunnbrödets historia, tunnbrödskulturen i dagens Sverige och beskriver de olika varianter av tunnbröd som förekommer lokalt. Dessutom finns råd och recept för hur man kan baka och avnjuta sitt tunnbröd. Och det är denna breda berättelse om tunnbrödet som gör att boken belönas med en silvermedalj i kategorin Food Heritage, enligt Gourmand Awards juryordförande, Edouard Cointreau.

– Tunnbrödskulturen är ett utmärkt exempel på en gastronomisk skatt som kan överföras mellan generationer genom en bok. Researcharbetet och berättarpassionen gör boken speciell och den är värdig internationell uppmärksamhet. Bokens alla delar samverkar harmoniskt och skapar tillsammans en fantastisk helhet, säger Edouard Cointreau, som grundade Gourmand Awards 1995.

I november förra året utsågs tunnbrödsboken till svensk segrare i kategorin Food Heritage, och nu knep den även andraplatsen internationellt i konkurrens med böcker från fjorton andra länder.

– Jag tar utmärkelsen som ett bevis för att vi har satt ljuset på en mattradition som alltid har funnits där men som ingen har berättat grundligt om tidigare. Plötsligt framträder tunnbröd i en historisk och samhällelig kontext och det blir intressant för många. Sedan är ju också boken väldigt användbar för alla som vill baka och äta tunnbröd, inte att förglömma, säger Anki Berg.

Tunnbrödet – en läcker historia har tagits fram med stöd av Polarbröd och har blivit en försäljningsframgång. Därför planeras nu en andraupplaga.

Den internationella prisceremonin för Gourmand Awards är uppskjuten på obestämd tid på grund av Coronarestriktioner.

Prispallen, FOOD HERITAGE
1. Japan – The Seasonal Beauty of Japanese Cuisine, Sanae Nagasaka, Yoshihiko Ueda (Interculture 2019)
2. Sweden – Tunnbrödet, Anki Berg, Marcus Bodin (Tunnbrödsakademin 2019)
3. Germany – Heimatliebe, Laupheim, Anja Kislich, Sabine Zolper (Stadt Laupheim 2019)
3. Turkey – Ozlem’s Turkish Table, Ozlem Warren (GB Publishing 2019)

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.