Bok om tunnbröd tog silver i Kokboks-VM
Foto: Johan Gunseus

Bok om tunnbröd tog silver i Kokboks-VM

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Boken Tunnbrödet – en läcker historia har tilldelats silvermedalj i den internationella mat- och dryckeslitteraturtävlingen Gourmand Awards.

Boken som är skriven av Anki Berg och Marcus Bodin är finansierad och gjord i samarbete med Polarbrödsgruppen. Tävlingen brukar kallas kokboks-VM och lockar årligen böcker från över 200 länder i drygt 80 kategorier.

– Det känns helt fantastiskt att vår bok om tunnbröd får den här uppmärk­samheten, säger bokens huvudförfattare, Tunnbrödsakademiledamot Anki Berg.

Tunnbrödet – en läcker historia gavs ut i maj 2019 och är skriven av Anki Berg och Marcus Bodin. Det är det första verket som beskriver Sveriges tunnbrödstradition, från Karesuando i norr till Malmö i söder. Boken berättar om tunnbrödets historia, tunnbrödskulturen i dagens Sverige och beskriver de olika varianter av tunnbröd som förekommer lokalt. Dessutom finns råd och recept för hur man kan baka och avnjuta sitt tunnbröd. Och det är denna breda berättelse om tunnbrödet som gör att boken belönas med en silvermedalj i kategorin Food Heritage, enligt Gourmand Awards juryordförande, Edouard Cointreau.

– Tunnbrödskulturen är ett utmärkt exempel på en gastronomisk skatt som kan överföras mellan generationer genom en bok. Researcharbetet och berättarpassionen gör boken speciell och den är värdig internationell uppmärksamhet. Bokens alla delar samverkar harmoniskt och skapar tillsammans en fantastisk helhet, säger Edouard Cointreau, som grundade Gourmand Awards 1995.

I november förra året utsågs tunnbrödsboken till svensk segrare i kategorin Food Heritage, och nu knep den även andraplatsen internationellt i konkurrens med böcker från fjorton andra länder.

– Jag tar utmärkelsen som ett bevis för att vi har satt ljuset på en mattradition som alltid har funnits där men som ingen har berättat grundligt om tidigare. Plötsligt framträder tunnbröd i en historisk och samhällelig kontext och det blir intressant för många. Sedan är ju också boken väldigt användbar för alla som vill baka och äta tunnbröd, inte att förglömma, säger Anki Berg.

Tunnbrödet – en läcker historia har tagits fram med stöd av Polarbröd och har blivit en försäljningsframgång. Därför planeras nu en andraupplaga.

Den internationella prisceremonin för Gourmand Awards är uppskjuten på obestämd tid på grund av Coronarestriktioner.

Prispallen, FOOD HERITAGE
1. Japan – The Seasonal Beauty of Japanese Cuisine, Sanae Nagasaka, Yoshihiko Ueda (Interculture 2019)
2. Sweden – Tunnbrödet, Anki Berg, Marcus Bodin (Tunnbrödsakademin 2019)
3. Germany – Heimatliebe, Laupheim, Anja Kislich, Sabine Zolper (Stadt Laupheim 2019)
3. Turkey – Ozlem’s Turkish Table, Ozlem Warren (GB Publishing 2019)

relaterat

Ludwig Tjörnemo är Årets Kock 2020
Utmärkelser

Ludwig Tjörnemo är Årets Kock 2020

Finalen i Årets Kock 2020 avgjordes förra veckan på Annexet i Stockholm. Efter en rafflande final vann Ludwig Tjörnemo och är ny svensk mästare i professionell matlagning.

Årets Kock 2020 blir ett digitalt event under flera dagar med final 17 september
Utmärkelser

Årets Kock livesänds via TV4-Gruppen

Finalen i Årets Kock, där 8 kockar gör upp om titeln Årets Kock 2020 hålls den 17 september och blir som tidigare kommunicerat ett digitalt event i år.

Nya krögare tar över med eld och rök
Restaurang

Nya krögare tar över med eld och rök

När nya fjälldestinationen nu går mot sin andra säsong är det med nya smaker. Nu är det klart att krögartrion David Gard, Daniel Karlström och Albin Roos Hansson kommer att ta över anläggningens restaurang.

Risenta fyller 80 år – och relanseras
Hållbart

Varumärket fyller 80 år – och relanseras

Året är 1940. Andra världskriget rasar och i Sverige råder matbrist. Då bestämmer sig entreprenören Uno Grindby för att börja importera ris till den hungriga befolkningen.

Svenskarna firar med riesling i augusti
Event

Svenskarna firar med riesling i augusti

Sista veckan i augusti kommer restauranger och vinbarer att återigen korka upp sina bästa rieslingviner för att hylla den ljusgröna druvan under årets Riesling Week.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.