annons

Robinson-Micke blir krögare på Stockmann i Helsingfors
Foto: Mickes Mat

Blir krögare på Stockmann i Helsingfors

Premiumkrögaren och tv-personligheten Robinson-Micke från Åland avslöjar nu sitt hemliga storprojekt i Helsingfors: två nya restauranger i anrika varuhuset Stockmann.

Premiumkrögaren och tv-personligheten Robinson-Micke från Åland avslöjar nu sitt hemliga storprojekt i Helsingfors: två nya restauranger i anrika varuhuset Stockmann.

Stockmann i Helsingfors är Nordens största varuhus och det femte största i Europa. I över 90 år har det varit ett självklart centrum för shopping och gastronomi i den finländska huvudstaden. Det har jämförs med Harrod’s i London eller Galeries Lafayette i Paris.

Nu har Micke Björklund, känd för den svenska publiken som Robinson-Micke efter sin seger i ”Robinson” förra året, fått en inbjudan att öppna två restauranger med olika inriktning i varuhuset centralt vid den klassiska Esplanaden i Helsingfors. Det gemensamma brandnamnet blir ”Royale by Michael Björklund” och de bägge restaurangernas namn blir ”BBQ Royale” och ”Café Royale”. För koncept och inredning svarar den prisbelönta svenska konceptinredaren Eva-Jo Hancock.

Restaurangerna ligger i entréplanet, sträcker sig över 350 kvadratmeter och har plats för ett 70-tal gäster vardera. ”BBQ Royale” ska bland annat servera klassiska hamburgare i en miljö som inspirerats av det trendiga och bohemiska Williamsburg i Brooklyn. Här ska gästerna serveras mat tillagad av högkvalitativa råvaror i en inspirerande och avspänd atmosfär.

– Vår signaturburgare kommer faktiskt bara att bestå av bara tre ingredienser: bröd, kött och ost. Vi ville lyfta fram råvarorna. Visa att har du riktigt bra råvaror så behövs det inget annat för en stor matupplevelse, säger Björklund.

– Vill man så har vi förstås alla de klassiska tillbehören också.

I en trivsam inredning utgående ifrån mörkt trä, handslaget kakel, rutiga ylledraperier och intimt glödljus kommer gästerna också att kunna beställa ”Premium Kebab”, gjord på högklassigt kyckling- och nötkött som förbereds och kryddas i restaurangen.

– Vi vill ta kebaben till en ny nivå. En ”Kebab 2.0”. Vi tyckte att det var dags för det, säger vd Thomas Strandvik.

I det angränsande ”Café Royale” möts publiken av ett genuint parisiskt 1930-talscafé med inredning i trä, kristallglas och mässing. Här serveras lyxiga sallader, hemlagad fisksoppa och caféet bjuder på praliner och bakverk.

– Givetvis kan man även njuta av champagne, eller komma på en klassisk afternoon tea på helgerna, berättar Strandvik.

Caféet har också en Super Food Corner som serverar färska bowls, smoothies, juicer och sallader, också för take away.

Bägge restaurangerna är signerade den prisade svenska konceptinredaren Eva-Jo Hancock, som ligger bakom ett tjugotal visuella och grafiska inredningskoncept i Stockholm, New York, Mariehamn och Paris. Hon lägger stor tonvikt vid belysningens roll i inredningen och har som sitt signum en varm och stämningsfull atmosfär i sina rum. Hon brukar också inkludera konst i inredningskoncepten, så också på Stockmann:

– I caféet har vi en Wall of Femmes, historiska bilder med starka kvinnliga personligheter från Helsingfors historia. Stockmann är så tacksam med sin rika historia. Jag har valt att låta den vara synlig in i lokalerna.

– Stockmann, och särskilt Delicatessen, är starka barndomsminnen för mig, säger Björklund.

– Därför är det ju enormt roligt att själv få vara med och utveckla Stockmann nu, 2021, avslutar han.

BBQ Royale öppnar den 6 maj och Cafe Royale den 22 maj. De håller öppet samma tider som Stockmann.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.