Bara gubbar i topp – i år igen
Foto: Mostphotos

Bara gubbar i topp – i år igen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

För tredje året i rad har branschorganisationen Sveriges Bryggerier kartlagt vilken kändis det svenska folket helst skulle vilja dricka en öl med.

Och för tredje året i rad består svenskarnas topp tre av enbart män – nämligen den ständigt aktuelle Leif GW Persson, följt av Jimmie Åkesson och, förra årets etta, Anders Tegnell. Detta trots att intresset för drycken ökat stadig bland kvinnor de senaste åren.

Sedan 2019 har branschorganisationen Sveriges Bryggerier årligen genomfört en Novus-undersökning för att kartlägga vilka kändisar svenskarna helst skulle vilja ta en öl med. Topplaceringarna är ofta åt det gubbtunga hållet, men årets lista slår rekord: Inte en enda kvinna har säkrat en topp-10-placering. Detta trots att Sveriges Bryggerier och flera andra externa aktörer inom bryggerinäringen märker att ett ökat intresse för öl och det bakomliggande hantverket bland kvinnor.

– Öl fortsätter att kopplas ihop med manligt umgänge och gemenskap. Begreppet ”ta en öl med” leder uppenbarligen tankarna till män, trots att nästan varannan kvinna uppger att de dricker öl regelbundet. Vi ser att ölintresset växer bland kvinnor, inte minst som en följd av att allt fler bryggerier experimenterar med nya smaker och typer, säger Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges Bryggerier.

Bryggeribranschen märker av att smak och helhetsupplevelse är en central del i kvinnors intresse, där nya öltyper och smaker ofta tilltalar en kvinnlig publik. Kvinnor uppger även i högre utsträckning (60 %) att de främst dricker öl för att det är gott till mat än män (45 %).

– Öl är lika mycket en dryck för kvinnor som för män och det är tydligt att intresset spridits snabbt. Det mycket tack vare ölets växande bredd – från fruktiga suröl, humliga ipor till söta stouts – som utmanar den traditionella bilden av öl. Dessutom spelar det stadig växande antalet bryggerier en viktig roll. Oavsett var i landet du befinner dig är det aldrig långt till ett bryggeri där det finns möjlighet att prova färsk öl, serverad av kunnig och inspirerande personal, säger Sanna Lindberg, sommelier, ölexpert och ledamot i föreningen Ölgäris.

Politiker, mediala kriminologer, kungligheter – men inga kvinnor. Enligt undersökningen som genomförts på uppdrag av Sveriges Bryggerier är följande kändisar de som svenskarna helst vill ta en öl med i sommar. Frågan ställdes som en öppen fråga och löd: ”Vilken känds svensk skulle du helst vilja ta en öl med i sommar?”

202120202019
1Leif GW PerssonAnders TegnellLeif GW Persson
2Jimmie ÅkessonLeif GW PerssonKung Carl XVI Gustaf
3Anders TegnellJimmie ÅkessonStefan Löfven
4Kung Carl XVI GustafKung Carl XVI GustafJimmie Åkesson
5Stefan LöfvenStefan LöfvenZlatan Ibrahimovic
6Ulf LundellKronprinsessan VictoriaMia Skäringer
7Tareq TaylorJonas SjöstedtAnnie Lööf
8Janne AnderssonJill JohnsonKronprinsessan Victoria
9Magnus UgglaTomas LedinEbba Busch
10Zlatan IbrahimovicZlatan IbrahimovicMikael Persbrandt

relaterat

Nu öppnar Sebastian Schildts nya Restaurang Oxenstiernan – en plats där konst och mat möts
Restaurang

Nu öppnar Restaurang Oxenstiernan

Silversmeden Sebastian Schildt öppnar nu Restaurang Oxenstiernan. Med Elvira Lindqvist som kreativ ledare vid sin sida ska restaurangen genomsyras av form, design, hållbarhet och närproducerade råvaror.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.