annons

Äppelblomma! | Foto Kiviks Musteri
Äppelblomma! | Foto Kiviks Musteri

Äppelodlarna följer vädret med spänning

Våren är en nervös tid för äppelodlare.

När äppelblommorna väl slagit ut är frost och kallare väder förödande – den påverkar pollinatörerna och blommorna ochdärmed hur skörden kommer bli. Frostskadade äppelblommor kan ge äpplen med kosmetiska fel som gör att äpplena klassas som andrasortering, men än värre är att andelen äpplen som kan skördas blir kraftigt påverkad.

Samtidigt som Sveriges självförsörjningsgrad är ett hett omdiskuteratämne, följer äppelodlare noggrant utvecklingen av vädret. En köldknäpp när knopparna slagit ut till blommor kan vara förödande och risken finns då att det blir ett dåligt äppelår.

90% av Sveriges äpplen odlas i Skåne och flera varma dagar i södra Sverige under april har gjort att knopparna börjar spricka upp och insekterväckts till liv. Dock har det varit fortsatt kallt på nätterna vilket gör att årets äppelblomning i nuläget ser ut att ske i mitten på maj, vilket gör det till ett typiskt normalår.

Att klimatet förändrats under åren märks på flera sätt. Inte minst då det i år konstaterades att Skåne bara hade tre årstider, eftersom vintern uteblev ur meteorologisk synvinkel. Därtill har vi de senaste åren settstora variationer i temperatur under våren, vilket påverkar äppelodlingarna kraftigt. När kölden kommer blir knopparna skadadeoch blommorna torkar in och riskerar att dö. Antingen utvecklas de då inte alls till äpplen eller så bildas äpplen med svarta torra streck som inte kvalificerar sig som konsumtionsäpplen i butik.

På Kiviks Musteri, som är en av Sveriges största äppelodlare, följs väderutvecklingen noggrant. Odlingschef Jan Flemming Jensen är tillsammans med sitt team på tårna för att avvärja de negativa konsekvenserna av eventuell frost de kommande veckorna.

Vi står redo med halmbalar, ifall vi ser tecken på att det ska bli en frostnatt. Precis som förr i tiden sätter vi eld på dessa i gångarna mellanäppelträden på natten, oftast mellan kl 02-08. Därefter fläktarvi runt varmluften så att den cirkulerar i odlingen för att värma träden, förklarar Jan.

Självklart hoppas vi varje år på stor skörd så att vi kan tillgodose Sverigesbehov av äpplen och goda drycker, men hos oss är i alla fall inga äpplen för fula för att användas i vår must och cider – det är insidan som räknas och äpplena smakar lika gott även om de har skönhetsfel, avslutar Jan.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.