annons

Äntligen Fashion på Spritmuseum
Foto: Spritmuseum

Äntligen Fashion på Spritmuseum

Spritmuseums stora satsning sommaren 2021 är modeutställningen Fashion Cocktail, som visar ett urval ur den aldrig tidigare för publik visade Absolut Fashion-samlingen.

Spritmuseums stora satsning sommaren 2021 är modeutställningen Fashion Cocktail, som visar ett urval ur den aldrig tidigare för publik visade Absolut Fashion-samlingen.

Absolut Vodkas satsning på mode inleddes i februari 1988, då en bild på modellen Rachel Williams klädd i en silvrig miniklänning designad av David Cameron, med Absolut-logotypen tryckt över bröstet, publicerades. Nästan 5000 personer ringde för att veta var de kunde köpa plagget. Men klänningen sattes aldrig i produktion. Istället markerade bilden, tagen av modefotografen Steven Meisel, inledningen på ett projekt som kom att pågå i flera år. Absolut Fashion var en fortsättning på det lyckade Absolut Art-projektet, men byggde på samarbeten med modeskapare istället för konstnärer.

Fotografer som Helmut Newton, Herb Ritts och Mario Testino, modeller som Kate Moss och Naomi Campbell samt modeskapare som Manolo Blahnik, Tom Ford, Helmut Lang, Jean-Paul Gaultier och Gianni Versace var alla delaktiga. Utställningen rymmer därför kläder, accessoarer och fotografier från några av modevärldens främsta modeskapare och fotografer. I och med att plaggen inte var menade för massproduktion är de ofta fantasieggande och teatraliska, ämnade för en suggestiv drömvärld snarare än ett praktiskt vardagsliv. De flesta av dessa specialdesignade plagg har aldrig ställts ut tidigare. Utställningsscenografin förstärker samlingens surrealistiska och humoristiska karaktär.

Curator: Philip Warkander
Philip Warkander är lektor i modevetenskap vid Lunds universitet. Han är också verksam som kritiker för Expressen samt mångårig skribent för modetidningen BON. Hans senast bok är Danius och modet (Hoc Press, 2019), skriven tillsammans med Marie Ledendal.

Scenografi: JoAnn Tan Studio
JoAnn Tan Studio grundades 2010 av JoAnn Tan och Cilla Winbladh och är baserad i Milano. Ursprungligen modeskapare, och med många år som kreatör på Moschino bakom sig, arbetar JoAnn Tan idag med företag som Hermès, Emilio Pucci, Fendi och NK.

Utställningen öppnar på Spritmuseum den 10 juni.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.