annons

Foto Pressbild

Sjätte upplagan

av AVSKALAT

Den 26 oktober är det dags för den sjätte upplagan av AVSKALAT, en unik festival med fokus på ekologiska och biodynamiska viner samt hantverksmässigt framställd cider. Årets upplaga bjuder på ett par förändringar: festivalen återgår till att arrangeras under endast en dag och flyttar till en ny, mer central plats i Stockholm – det anrika Brygghuset vid Odenplan.

För de som värdesätter kvalitet och transparens i vad de dricker är AVSKALAT ett måste, där besökarna kan njuta av ärliga drycker och samtidigt fördjupa sina kunskaper om hållbar och naturlig dryckesproduktion.

AVSKALAT fortsätter att växa i popularitet, och årets festival utlovar en spännande dag fylld av smakupplevelser och lärorika möten. Utställarplatserna har varit slutsålda sedan länge, vilket understryker det stora intresset för evenemanget. Totalt deltar 39 utställare, inklusive 30 importörer och producenter som alla delar en gemensam passion: att skapa och främja drycker som är framställda på ett ärligt och hållbart sätt.

Samtliga drycker på festivalen följer Naturvinsguidens kriterier, vilket betyder att de är fria från konstgjorda tillsatser och manipulationer. Druvorna som används för att producera vinerna måste vara ekologiskt eller biodynamiskt odlade, och endast naturlig jäsning får förekomma. Tillsatser som sulfit är tillåtna i mycket begränsade mängder (max 50 mg/L), och inga andra tillsatser är tillåtna. Även för cidern finns strikta krav, men med viss flexibilitet kring ekologisk odling på grund av brist på ekologisk frukt. Dessutom får cider fortfarande innehålla tillsatt jäst och kolsyra, och processen kan involvera filtrering och pastörisering.

En festival som hyllar kvalitet och hantverk

Festivalen är inte bara en hyllning till naturliga drycker utan också till de småskaliga hantverkarna bakom dem. Bland utställarna finns flera noggrant utvalda aktörer som presenterar passande tillbehör till dryckerna, inklusive ostar, charkuterier och rätter som kan avnjutas på plats. Det är en helhetsupplevelse som speglar festivalens kärnvärden – enkelhet, autenticitet och kvalitet.

– AVSKALAT handlar om att återgå till det enkla och rena i drycker. Vi vill att besökarna ska veta exakt vad de har i glaset, och samtidigt ge dem möjlighet att upptäcka nya smaker och tillverkare som ligger i framkant när det gäller hållbarhet och ärlighet, säger festivalens arrangör.

Vin-Battle: Klassiska viner möter naturviner

För de som vill ta sin vinupplevelse till nästa nivå, erbjuder festivalen även en särskild vinprovning i form av ett Vin-Battle. Här får deltagarna, under ledning av de kända dryckesprofilerna Joakim Brage-Gumpert (@pickywino) och Kristian Mirsch (@mirschvin), prova och jämföra klassiska viner med naturviner. Provningen sker genom ett blindtest där deltagarna får smaka på olika viner och försöka avgöra vilken stil de föredrar. Målet är att ge en aha-upplevelse och ny förståelse för de olika tillverkningsmetoderna och smakerna.

– Vin-Battlet är en chans för besökare att utforska skillnaderna mellan mer traditionella viner och de naturliga, ärliga dryckerna. Det är en upplevelse där kunskap och nyfikenhet möts, och vi hoppas att fler får upp ögonen för naturviner och dess unika kvalitet, säger Joakim Brage-Gumpert.

En festival för alla vin- och ciderälskare

Oavsett om man är en inbiten vinälskare eller bara är nyfiken på att lära sig mer om hållbara och ärliga drycker, är AVSKALAT en festival som erbjuder något för alla. Det är en dag där man kan upptäcka nya favoriter, prata direkt med producenter och importörer, och samtidigt njuta av en avslappnad atmosfär i hjärtat av Stockholm.

Den här festivalen har kommit att bli en självklar mötesplats för alla som vill veta mer om vad de dricker, och för dem som värdesätter hållbarhet i alla delar av livet. Med sitt breda utbud av både drycker och tillbehör, samt fokus på lärande och upplevelser, är AVSKALAT en given destination för dryckesintresserade stockholmare.

Praktisk information

AVSKALAT äger rum lördagen den 26 oktober på Brygghuset vid Odenplan i Stockholm. Festivalen är indelad i två pass: Pass 1 mellan kl. 12-16 och Pass 2 mellan kl. 17-21. Biljetterna är begränsade och säljer snabbt, så det gäller att boka i tid för att säkra sin plats.

För mer information och biljettköp, besök festivalens officiella hemsida.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.