Marinering till lax, räcker till 1,5 kg laxfilé.
1 dl flingsalt
0,5 dl farinsocker (helst den fuktiga varianten)
0,5 dl strösocker
Skär laxen i portionsbitar och gnugga i salt/sockerblandningen. Låt fisken marinera 6 timmar. Ta upp fisken, torka bort överskottsmarinad och låt laxen lufttorka på galler i 1 timme. Starta röken eller grillen, försök få temperaturen så nära 65 grader som möjligt. Rök laxbitarna till innertemperatur mellan 50-65 grader beroende på hur fast och gemonrökt man vill ha sin lax.
Krispig kål
Svart eller grönkål
Olja
Skölj och ansa bladen, låt dem torka på handduk. Lägg dem i en bunke, ringla på olja och blanda runt till allt är täckt av ett tunt lager olja. (I detta receptet saltar vi inte men om Du skall använda bladen till annat så smaksätt med flingsalt.)
Man kan göra kålen på 2 sätt, antingen i ugn eller i grill. I ugn så kör kålen i ca 10 minuter på 200 grader tills den är krispig.
På grill så rosta kålen på grillplåt, medelvarm grill i ca 10-25 minuter under lock.
Norisalt
1 blad nori
2 msk flingsalt
0,5 tsk florsocker
2 msk rostade vita sesamfrön
kaffe/krydd mixer eller mortel
Rosta noribladet över het grill tills det blir krispigt och torrt. Smula ner det i mixern/morteln och tillsätt övriga ingredienser. Kör tills det blivit ett fint pulver.
Laxburgare
Rökt lax
Krispig kål
Norisalt
CajP’s Aioli
Goda bröd
Späda salladsblad
Montera fina burgare!