Röding med kronärtskockspuré

Röding med kronärtskockspuré

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Bjud på en lyxig middag med svenska smaker. Rödingen gör sig utomordentligt bra till pepparrotssmöret med rivet citronskal. Till det den krämiga kronärtskockspurén.

6 portioner

Pepparrotssmör med citron:
100 g smör mjukt
3 msk färsk pepparrot riven
2 tsk citronskal
1 msk gräslök finhackad
1 tsk flingsalt

Blanda samman ingredienserna till smöret. Forma det till en rulle med plastfolie runt. Lägg in i kylskåpet.

Rödbetschips:
2 st rödbetor
rapsolja
salt

Sätt på dig plasthandskar eller plastpåsar på händerna så du inte blir rosa överallt. Skala rödbetorna och hyvla dem sedan i tunna skivor.
Lägg utspritt på bakplåtspapper. Häll över rikligt med rapsolja och salta. In i ugnen i cirka 15 minuter i 200 °C.
Lägg på hushållspapper för att torka.

Röding:
6 st rödingfiléer
smör att steka i
salt
peppar

Krydda rödingen och stek filéerna i någon minut med skinnsidan nedåt i en het panna med smör. Lyft över dem till en ugnsplåt när de börjar bli tillagade i underkant. Tillaga dem klart i ugnen, 140 °C i cirka 10 minuter eller tills filéerna fått en matt ljus yta.

Kronärtskockspuré:
600 g kronärtskocksbottnar
3 dl grädde
2 tsk citronsaft
0,75 tsk salt
nymalen svartpeppar
rödbetssaft (till önskvärd färg)

Häll bort vätskan från kronärtskocksbottnarna och skölj av dem i en sil. Koka dem sedan i grädden i tio minuter tills vätskan har reducerats.
Mixa samman till en slät puré. Färgsätt eventuellt med rödbetssaft. Smaka av med salt.

TIPS! Skippa rödbetorna för att spara tid.

relaterat

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.