Bjud på en lyxig middag med svenska smaker. Rödingen gör sig utomordentligt bra till pepparrotssmöret med rivet citronskal. Till det den krämiga kronärtskockspurén.
6 portioner
Pepparrotssmör med citron:
100 g smör mjukt
3 msk färsk pepparrot riven
2 tsk citronskal
1 msk gräslök finhackad
1 tsk flingsalt
Blanda samman ingredienserna till smöret. Forma det till en rulle med plastfolie runt. Lägg in i kylskåpet.
Rödbetschips:
2 st rödbetor
rapsolja
salt
Sätt på dig plasthandskar eller plastpåsar på händerna så du inte blir rosa överallt. Skala rödbetorna och hyvla dem sedan i tunna skivor.
Lägg utspritt på bakplåtspapper. Häll över rikligt med rapsolja och salta. In i ugnen i cirka 15 minuter i 200 °C.
Lägg på hushållspapper för att torka.
Röding:
6 st rödingfiléer
smör att steka i
salt
peppar
Krydda rödingen och stek filéerna i någon minut med skinnsidan nedåt i en het panna med smör. Lyft över dem till en ugnsplåt när de börjar bli tillagade i underkant. Tillaga dem klart i ugnen, 140 °C i cirka 10 minuter eller tills filéerna fått en matt ljus yta.
Kronärtskockspuré:
600 g kronärtskocksbottnar
3 dl grädde
2 tsk citronsaft
0,75 tsk salt
nymalen svartpeppar
rödbetssaft (till önskvärd färg)
Häll bort vätskan från kronärtskocksbottnarna och skölj av dem i en sil. Koka dem sedan i grädden i tio minuter tills vätskan har reducerats.
Mixa samman till en slät puré. Färgsätt eventuellt med rödbetssaft. Smaka av med salt.
TIPS! Skippa rödbetorna för att spara tid.