Go Back
Portioner 2 portioner
Varm choklad med salt karamell, karamelliserade popcorn och Baileys Salted Caramel

Ingredienser
  

  • 0,5 dl strösocker
  • 0,25 dl vatten
  • 1,5 krm salt
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g mörk choklad
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 4 cl Baileys Salted Caramel

Karamelliserade popcorn

  • 30 g popcorn poppade
  • 1 dl ljust farinsocker
  • 0,5 dl vit sirap
  • 1 krm bakpulver
  • 25 g smör rumsvarmt
  • 0,5 krm salt

Dekoration

  • grädde lättvispad
  • Karamelliserade popcorn
  • Seg kolasås
  • Ätbart guldpulver
  • Tomtebloss

Instruktioner
 

  • Lägg strösocker och vatten i en kastrull. Koka upp till en bärnstensfärgad karamell på låg till medelvärme. Passa så att det inte bränns men att det fortfarande blir en karamell.
  • Tillsätt mjölken i karamellen. Nu kommer karamellen att stelna i kastrullen, detta är helt rätt. Värm försiktigt mjölken igen tills karamellen smälts igen.
  • Hacka chokladen. Tillsätt chokladen och majsstärkelse i kastrullen under omrörning.
  • Slutligen smaksätt med Baileys Salted Caramel.
  • Sila chokladen innan servering.

Karamelliserade popcorn

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  • Lägg popcornen i en bakplåtsklädd form.
  • Smält farinsocker och sirapen i en stekpanna. Smält till en gyllenbrun karamell.
  • Tillsätt bakpulver, rumsvarmt smör och salt, rör om och ta från plattan.
  • Häll den varma karamellen över popcornen och fördela karamellen jämnt med hjälp av två gafflar.
  • Ställ formen mitt i ugnen i 10 minuter. Ta ut och rör om så att alla popcorn täcks med karamell.
  • Ställ i ugnen igen i 5 minuter.
  • Ta ut formen och lyft ut bakplåtspappret med popcornen. Fördela popcornen med hjälp av gafflarna så att popcornen ligger utspridda.
  • Låt svalna helt.

Servering

  • Servera den varma chokladen med lättvispad grädde, karamelliserade popcorn, seg kolasås och ätbart guldpulver. Tänd ett tomtebloss vid servering.
Skriv ut receptet