Go Back
Tillagningstid 40 minuter
Portioner 4
Asiatiska köttbullar med mangosalsa

Ingredienser
  

  • 400-500 g köttbullar överblivna, tillagade
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 300 g basmatiris
  • 6 dl vatten
  • 1 st mango
  • 1 st röd paprika
  • 20 g koriander
  • 1 st rödlök
  • 3 st lime
  • 2 msk sweet chilisås
  • 4 msk sojasås
  • 2 msk fisksås
  • 4 msk socker

Instruktioner
 

  • Hacka vitlöken fint. Smält en klick smör med en skvätt olivolja på medelhög värme i en kastrull och stek vitlöken i 1-2 minuter. Tillsätt vattnet och låt koka upp.
  • Häll i ris och salt i kastrullen och täck med lock. Sänk värmen till mellanlåg och låt puttra i 10 min. Ta kastrullen från värmen och låt stå under lock tills vattnet absorberats.
  • Finhacka rödlök, mango, koriander och paprika. Skär en lime i klyftor, pressa över saften och smaka av med socker och salt.
  • Dela resterande lime på mitten och pressa ur saften tills du har 3 msk limejuice. Häll i juicen i en skål tillsammans med sweet chilisås, sojasås, fisksås och socker. Värm upp en stekpanna på medelhög värme, tillsätt såsen och låt den tjockna i 2-3 min.
  • Lägg i köttbullarna i pannan och låt såsen täcka dem. Tillaga i 2-3 min eller tills köttbullarna är varma. Servera ris och köttbullar med mangosalsa på toppen samt limeklyftor vid sidan av.
Skriv ut receptet