Go Back
Portioner 10

Ingredienser
  

Ostkaka

  • 2,8 dl socker
  • 0,67 st vaniljstång
  • 400 g färskost
  • 100 g Västerbottensost finriven
  • 4 st ägg
  • 4 dl vispgrädde
  • 5 msk mjöl
  • 0,5 tsk salt

Bärkompott

  • 200 g jordgubbar eller andra bär
  • 1 dl socker
  • 3 msk vatten
  • 2 msk Madeira valfritt
  • 1 tsk citronsaft

Instruktioner
 

Ostkaka

  • Sätt ugnen på 230 grader, över och undervärme.
  • Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper och smöra kanterna så att kakan lossnar lättare efter bakning.
  • Gröp ur fröna ur vaniljstången och vispa samman dessa med färskosten, riven Västerbottensost, socker och salt i två minuter. Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning.
  • Blanda mjölet med grädden tills mjölet har löst upp sig helt i grädden. Därefter, häll i grädden i smeten under omrörning.
  • Vispa tills smeten är helt slät.
  • Häll ned all smet i springformen och sätt in i ugnen. Låt grädda i 20-30 minuter tills kakan fått fin färg och stannat av.
  • Låt svalna till rumstemperatur innan du lossar den ur formen så att kakan hinner sätta sig helt.
  • Förbered gärna kakan tidigt så att den hinner sätta sig ordentligt innan servering.

Jordgubbskompott

  • Koka socker och vattnet i en kastrull. Sockret ska bli en gyllenbrun karamell rör inte sockret medan det kokar då det kan kristallisera sig och bli grynigt.
  • När sockret har fått en härlig gyllenbrun färg häller du ned Madeiran och citronsaften i kastrullen.
    Det kommer fräsa till lite, så ha inte ansiktet nära kastrullen när du gör detta. Låt allt koka ihop tills att karamellen blir slät igen.
  • Tillsätt därefter jordgubbarna och låt kompotten koka upp. Du kan röra kastrullen i en cirkelrörelse så att allting blandas, men utan att du rör i karamellen.
  • När kompotten har fått ett uppkok kan du ta av kastrullen från värmen och låta den svalna.

Servering

  • Servera ostkakan med ljummen kompott och toppa med färska bär.
Skriv ut receptet