Go Back

Ingredienser
  

Pizzadeg

  • 6,5 dl vetemjöl special alt Tipo 00-mjöl eller vanligt vetemjöl
  • 2,5 dl vatten ljummet (37°C)
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 25 g jäst

Tomatsås

  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk oregano torkad
  • 1 msk basilika torkad
  • 1 burk konserverade tomater hela
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • 0,5 dl vatten

Vitlökssås

  • 3 dl crème fraiche
  • 2 st vitlöksklyftor
  • salt
  • peppar

Inlagd chili

  • 5 st röd chili (eller fler eftersom det här håller i kylen länge och är gott att ha på mycket annat)
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl ättika

Pizzasallad

  • 0,33 st vitkålshuvud
  • äppelcidervinäger
  • oregano torkad
  • salt
  • socker

Pizza

  • kebabkött eller kebabkryddad ostronskivling
  • champinjoner färska, skivade
  • mozzarella riven
  • tomater färska
  • gul lök skivad
  • ruccola alt koriander och/eller mynta

Instruktioner
 

Pizzadeg

  • Rör ut jästen i det fingervarma vattnet.
  • Häll i mjölet, lite i taget, salt och olja. Knåda för hand ca 10 minuter eller i maskin ca 5 minuter.
  • Låt degen jäsa övertäckt 30 - ­40 minuter till dubbel storlek.
  • Kavla ut degen till pizzor­.

Tomatsås

  • Skär lök och vitlök i mindre bitar. Svetta i olivolja tills löken börjar bli mjuk utan att den tar färg. Tillsätt spiskummin. Låt gå på medelvärme i ca 1 minut.
  • Tillsätt tomater och vatten. Låt puttra, lägg på lock och låt stå på låg värme i ca 30 minuter.
  • Tillsätt oregano, basilika, salt och peppar.
  • Mixa lätt med stavmixer, smaka av med olivolja och eventuellt mer kryddor om det behövs.

Vitlökssås

  • Riv/pressa vitlöken och blanda i Crème fraîchen. Smaka av med salt och peppar.

Inlagd chili

  • Värm upp socker, vatten och ättika tills sockret löst sig. Låt lagen svalna i 30 minuter. Skiva chilin tunt och lägg i en burk med tätslutande lock. Slå på lagen och förslut locket. Håller i flera månader i kylen om man använder rena bestick i den varje gång man använder den.

Pizzasallad

  • Strimla vitkålen tunt för hand eller på en mandolin. Lägg i en bunke och salta ordentligt. Låt vitkålen ligga och rinna av i ett durkslag.
  • Krama ur vätskan ur vitkålen och blanda i lite äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger, en nypa socker och den torkade oreganon. 

Servering

  • Börja med att lägg några Coca‑Cola på kylning om du inte gjort det. Sedan bakar du ut pizzadegen, lägger på tomatsås, skivad svamp, gul lök och riven mozzarella. In i ugnen ett par minuter på hög värme. Ta ut pizzan när den ser gyllenbrun ut i kanterna och är krispig. Toppa med kebabkött som är tillagat eller ljummet samt lite råskurna svampar. Lägg lite tunt med pizzasallad på pizzan. Toppa med inlagd chili/feferoni och ruccola, mynta och/eller koriander. Och du, glöm inte ha på lite vitlökssås.
  • Slå er ner, skär upp och njut av pizzan tillsammans med en kall Coca‑Cola, gärna 3˚C, med is och citron.
Skriv ut receptet