Go Back
Portioner 4 pers

Ingredienser
  

Pangrattato

  • 3 skivor Pågen Levain
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0,5 dl persilja finhackad
  • 1 tsk chiliflakes
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk smör

Pasta

  • 500 g rigatoni
  • 2 st schalottenlökar finhackade
  • 2 st vitlöksklyftor finhackade
  • 10 st sardellfiléer i olja grovhackade
  • 1 st citron rivet skal och saft
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • vatten lite från pastakoket
  • 1 dl pecorinoost eller parmesan, riven

Instruktioner
 

  • Börja med pangrattaton – brödsmulet. Rosta brödet i ugn på 175 grader tills gyllene och krispigt rakt igenom. Hacka det sedan i små bitar och blanda med chiliflakes och vitlök.
  • Värm smör och olivolja i en stekpanna på medelvärme. Lägg i brödsmulorna och stek en liten stund. Tillsätt persiljan och smaksätt med salt och peppar.
  • Lägg lök, vitlök, sardeller och citron i en kastrull med olivolja och värm försiktigt på låg värme tills allt blivit mjukt (ca 15 minuter). Tillsätt citronsaften och smaka av med salt och peppar.
  • Koka pastan enligt anvisning. Häll i lite (några matskedar) av pastavattnet i lök- och sardellröran och sjud upp under omrörning. Lägg den avrunna pastan i röran. Rör i pecorinoosten.
  • Lägg upp pastan och strössla över brödsmulorna på toppen.
Skriv ut receptet