Go Back
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 5 st morötter ev. olika färger
  • 0,5 st rotselleri
  • 3 st palsternackor
  • 4 st polkabetor eller gulbetor
  • 4 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1 burk kikärtor kokta
  • oliver svarta, urkärnade

Tahinisås

  • 1 dl tahini
  • 4 msk vatten
  • 1 st lime
  • 2,5 dl yoghurt naturell
  • 1 kruka koriander färsk
  • 1,5 krm salt

Chililax

  • 4 st laxfilé portionsbitar
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk honung
  • 1 st lime saften, alternativt 0,5 citron

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 200°. Borsta eller skala och skölj rotfrukterna. Halvera morötter, palsternackor och betor och skär sellerin i rejäla skivor.
  • Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla rotfrukterna med olja och strö på salt.
  • Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och stek rotfrukterna ca 25 minuter. Strö över avrunna kikärter som får steka med de sista fem minuterna.

Tahinisås

  • Rör ut tahinin i vatten så att den blir mjukare.
  • Rör i saften av limen och yoghurten.
  • Klipp eller hacka bladen från drygt en halv kruka koriander, stjälkarna kan finhackas. Rör ner i såsen och smaka av med salt.

Chililax

  • Stek laxen i olja och krydda med salt och chiliflakes.
  • Rör ut limesaften med honung och skeda över laxen mot slutet.
  • Servera rotfrukterna med laxen och såsen. Garnera med resten av koriandern och strö ev över svarta oliver.
Skriv ut receptet