Go Back
Portioner 8 st

Ingredienser
  

Semlor

  • 1,5 dl mjölk rumstempererad
  • 0,5 paket jäst
  • 1 msk kardemumma grovmalen
  • 1 st ägg
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 50 g smör rumstempererat
  • 1 nypa salt
  • 2 dl vetemjöl
  • florsocker till garnering

Mandelfyllning

  • 300 g mandlar blötlagda med skal (200 g täckt med vatten över natten i rumstemperatur)
  • 200 g ljust muscovadosocker
  • 2 st bittermandlar rivna
  • 0,5 g salt
  • Baileys Salted Caramel till rätt konsistens

Krämgrädde med Baileys Salted Caramel Baileyskräm

  • 0,5 st vaniljstång
  • 2 dl mjölk
  • 50 g Baileys Salted Caramel
  • 0,5 dl strösocker
  • 1,5 msk majsstärkelse
  • 3 st äggulor
  • 2 msk smör tärnat

Baileysgrädde

  • 3 dl grädde
  • 100 g Baileyskräm

Varm Baileysmjölk (till hetvägg)

  • 1 dl mjölk
  • 2 msk Baileys Salted Caramel

Instruktioner
 

Semlor

  • Blanda mjölk, jäst, kardemumma, strösocker och vetemjölet, knåda till en fin deg för hand.
  • Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör då degen 5-10 minuter på låg hastighet.
  • Låt ligga kvar med en duk över och vila i 30 min.
  • Blanda i de resterande ingredienserna och kör på medelhög hastighet tills degen börjar kännas len, glansig, elastisk och börjar släppa från kanterna.
  • Har du ingen köksassistent så är det viktigt att du knådar riktigt ordentligt och länge. Låt degen vila täckt i kylen i 60 minuter.
  • Väg upp bitar à 50g och rulla dem till runda bullar på en mjölad bakbänk.
  • Fördela 8 stycken bullar på varje plåt med ordentligt mellanrum. Jäs under kökshandduk i cirka 2h.

Mandelfyllning

  • Häll av vattnet och mixa mandeln tillsammans med socker och salt i en matberedare tills det går ihop till en seg tät massa.
  • Riv bittermandel på microplane/det finaste på rivjärnet och häll i, mixa till en slät, seg massa.
  • Avsluta med att smaka upp mandelmassan med Baileys Salted Caramel till smidig konsistens och god smak. Fyll sen i en spritspåse utan tyll.

Krämgrädde med Baileys Salted Caramel Baileyskräm

  • Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna från ena halvan och lägg ner frön och stång med mjölk, Baileys Salted Caramel och hälften av sockret i en kastrull. Sjud upp.
  • Rör ihop resterande delen socker med majsstärkelsen och sist med äggulor så att inga klumpar bildas. Häll den varma Baileysmjölken över äggulorna under konstant omrörning.
  • Häll tillbaka vätskan i kastrullen och koka i cirka 3 minuter på medelhög värme under konstant omrörning tills du har en len kräm.
  • Ta bort kastrullen från värmen och häll krämen i en ren bunke. Tillsätt smöret och rör tills det smält i krämen. Passera genom en sil och täck med plastfilm. Se till att plasten ligger direkt mot vaniljkrämens yta. Låt svalna i kylen.

Baileysgrädde

  • Vispa upp grädden till lös konsistens. Tillsätt kall Baileyskräm och vispa tills grädden är spritsbar.
  • Fyll på spritspåse med en stor stjärntyll.

Varm Baileysmjölk (till hetvägg)

  • Värm på medelhög värme i en kastrull. Häll över i en kanna.

Montering Semleys

  • Klipp ut lock från bullarna som en trekant och klipp in/neråt i bullen med en sax.
  • Fyll semlorna med rikligt med mandelfyllning och spritsa sedan två varv med Baileysgrädde över mandelmassan.
  • Lägg på locket och pudra med florsocker.
  • (Värm Baileysmjölken.)
  • Servera Semleyn med varm Baileysmjölk eller njut den som den är!
Skriv ut receptet