Go Back

Ingredienser
  

  • 500 g kikärtor blötlagda
  • 5 st gula lökar
  • 2 st vitlökar hela
  • 1 knippe koriander färsk
  • 1 knippe persilja
  • 1 st salladslök
  • 4 msk spiskummin malen
  • 1 msk koriander torkad
  • 2 st chilifrukter
  • 1 msk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 l olja till fritering

Instruktioner
 

  • Blötlägg kikärterna i vatten över natten, eller 9–12 timmar. Tänk på att de sväller nästan tre gånger sin storlek, så ha i mycket vatten. Låt kikärterna rinna av i ett durkslag.
  • Skala och hacka lök och vitlök. Dela chilin i bitar. Mixa till en slät massa i en matberedare tillsammans med hackad persilja och koriander. Flytta över i en bunke.
  • Mixa de blötlagda kikärtorna i omgångar, tillsätt lite vatten. Det ska inte bli en slät massa utan vara lite grynigt. Tillsätt till bunken med lökblandningen. Tillsätt de torkade kryddorna och bikarbonat. Bikarbonat gör att falafeln fluffar upp vid friteringen.
  • Hetta upp oljan till 185 grader i en djup kastrull. Oljan ska bubbla så fort falafeln går i, men inte för häftigt, då är den för varm.
  • Gör bollarna. Använder du skedar, så ta en sked smet och skopa smeten från den ena skeden till den andra och lägg försiktigt ner falafeln i oljan. Lägg i några falaflar i taget och vänta i några sekunder innan du rör runt så att de inte går sönder. Använd gärna en hålslev eller en sil när du plockar upp falafeln. Den ska vara gyllenbrun och ytan ska vara lite hård. Lägg på en bit hushållspapper och servera så snart som möjligt.
Skriv ut receptet