Go Back
Portioner 4
Årets Rätt 2020 av Martin Moses, Årets Kock

Ingredienser
  

Torskbiffar

  • 250 g Torskfilé MSC
  • 150 g vispgrädde
  • 8 g salt
  • 20 g panko
  • 2 dl panko till panering
  • smör normalsaltat, till stekning

Citronpicklade grönsaker och kål

  • 1,5 dl ättika
  • 1,5 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 st citron skalet
  • 2 st bananschalottenlök
  • 80 g blomkål
  • 3 st jordärtskockor
  • 0,5 st fänkål
  • 80 g bryssel-, spets- eller färsk vitkål
  • 20 g dill
  • salt
  • smöt normalsaltat

Grovmosade vita rotfrukter

  • 400 g jordärtskocka
  • 300 g palsternacka
  • salt
  • 1 msk smör normalsaltat

Skummig dillsås

  • 1 st bananschalottenlök
  • 1,5 dl vitt vin torrt
  • 2,5 dl fiskfond (2 msk koncentrat och 2 dl vatten)
  • 2 st dillstjälkar
  • 4 korn vitpeppar
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 20 g bladspenat
  • 60 g dill
  • salt

Rostade frön

  • 1,5 msk solrosfrö
  • 1,5 msk linfrö
  • 1,5 msk pumpakärnor
  • 0,5 msk olivolja
  • havssalt

Instruktioner
 

  • Börja med: Skär ner fisken i mindre bitar. Se till så fisken och grädden är kylskåpskalla. Kör fisken i matberedare på högsta hastighet tillsammans med saltet tills färsen snurrar runt i en klump. Fördela ut jämnt i matberedaren med slickepott och häll snabbt i grädden på högsta hastighet och kör max 1min. Ta ur färsen och blanda i ströbrödet för hand. Låt svälla i kyl 10min. Forma till 80-90g biffar, vänd i ströbröd och stek frasiga i smör. Baka färdigt i 100c ugn till 45c i kärntemperatur.
  • Citronpicklade grönsaker och kål. Koka upp ättika, socker och vatten tillsammans med hyvlat citronskal, låt svalna till 85-90c i rumstemperatur. Skär ner blomkålen i små buketter och skiva lök, jordärtskocka och fänkål tunt. Slå lagen över grönsakerna och låt dra ca 30min. Plocka eller skär ner kål bladen i mindre bitar och dillen i vippor. Häll av lagen från grönsakerna. Fräs kålbladen i smör i en stekpanna, vänd i grönsakerna och dillvipporna. Salta.
  • Grovmosade vita rotfrukter. Skala rotfrukterna och koka dem mjuka i saltat vatten. Låt ånga av och mosa med potatispress tillsammans med smör och salt.
  • Skummig dillsås. Skala och tärna löken och fräs i smör tillsammans dillstjälkar och vitpeppar. Tillsätt vitvin och fiskbuljong och reducera 1/3. Ha i grädde och crème fraiche och låt sjuda 5min. Mixa i kannmixer på högsta effekt tillsammans med dill och spenat. Smaka av och sila genom finmaskig sil.
  • Rostade frön. Fräs fröerna i olivolja i en panna tills de poppar, salta och låt rinna av på hushållspapper.
  • Servering: Servera torskbiffar direkt, lägg på grovmosade rotfrukter, citronpicklade grönsaker och häll över dillsåsen. Toppa med rostade frön. Rätten är skapad av Martin Moses, Årets Kock 2019, regerande svensk mästare i professionell matlagning
Skriv ut receptet