Go Back
Portioner 12 spett
Tre veganska BBQ-spett med tre olika marinader

Ingredienser
  

Grillspett på aubergin i teriyakimarinad

  • 1 st aubergine
  • 5 msk soja
  • 5 msk mirin
  • 3 msk brunt socker
  • 2 st vitlöksklyftor finhackade
  • 2 msk olja
  • 1/2 tsk sesamolja

Grillspett på tofu i paprikamarinad

  • 600 g tofu
  • 200 g röd paprika grillad
  • 3 tsk chipotlepasta
  • 200 g soltorkade tomater
  • 2 st vitlöksklyftor finhackade
  • 2 st salladslöksstjälkar
  • 2 msk olivolja
  • 1 nypa havssalt
  • 1 nypa svartpeppar nymalen

Grillspett på broccoli i citron- och ingefäramarinad

  • 1 st broccolihuvud
  • 1 msk ingefära riven
  • 3 st vitlöksklyftor finhackade
  • 1/2 näve färsk koriander hackad
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 st citron rivet skal
  • 1 st citrom pressad saft
  • 1 nypa havssalt

Instruktioner
 

Grillspett på aubergin i teriyakimarinad

  • Skär auberginen i lagom stora bitar. Koka upp soja, mirin och socker under omrörning i en kastrull och låt sjuda i ca 20 minuter. Låt svalna helt och tillsätt sedan vitlök, olja och sesamolja. Lägg auberginbitarna i en skål, häll över teriyakimarinaden och blanda väl. Låt stå i kylen i minst 3 timmar, men gärna under natten så att auberginen hinner dra åt sig av marinaden.

Grillspett på tofu i paprikamarinad

  • Skär tofun i lagom stora bitar. Blanda resterande ingredienser i en matberedare till en slät sås. Smaka av med salt och peppar. Lägg tofubitarna i en skål, häll över marinaden och blanda försiktigt med händerna. Låt stå i kylen i minst 3 timmar, men gärna under natten så att tofun hinner dra åt sig av marinaden.

Grillspett på broccoli i citron- och ingefäramarinad

  • Koka upp saltat vatten i en kastrull och ta fram en skål med iskallt vatten. Dela broccolin i lagom stora bitar och lägg de sedan i det kokande vattnet och koka tills de mjuknat något, i ca 1–2 minuter. Häll av vattnet och lägg den kokta broccolin direkt i det iskalla vattnet. Häll av vattnet när broccolin svalnat helt. Blanda de resterande ingredienserna i en skål. Lägg i broccolin och blanda försiktigt med händerna och låt stå i kylen i minst 3 timmar, men gärna under natten så att broccolin hinner dra åt sig av marinaden. Marinaden kan förberedas dagen innan.

Tillaga grillspetten:

  • Tänd grillen.
  • Gör iordning spetten och grilla på alla sidor i några minuter. Broccolin och tofun blir klara snabbare än auberginen. (Alternativt läggs spetten i en ugnsform täckt med aluminiumfolie och gräddas i ugnen ca 15 minuter vid 200 grader.)
  • Lägg de färdiga spetten på ett fat, strö över sesamfrön, hackad persilja och rivet citronskal. Serveras varma.
Skriv ut receptet