Go Back
Portioner 4 portioner
Grillspett på jackfruit med jordnötssås och korianderdipp i tortilla

Ingredienser
  

Grillspett

  • 440 g jackfruit på konservburk skölj av lätt med vatten
  • 1 st schalottenlök tunt hackad
  • 3 st vitlöksklyftor finhackade
  • 1/2 st lime rivet skal
  • 1 msk vitt vin
  • 2 msk lätt thailändsk soja eller hälften mörk japansk soja
  • 1 msk ljus sirap
  • 1/2 tsk chiliflakes torkade
  • 1 tsk korianderfrön malda

Korianderdipp

  • 175 g silkestofu
  • 1 näve koriander eller mynta
  • 1 st grön chili med eller utan kärnor
  • 1/2 st lime saft och rivet skal
  • 1 nypa havssalt
  • 1/2 tsk kummin
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1,2 dl grönsaksbuljong

Jordnötssås

  • 1 tsk olja
  • 1 st schalottenlök finhackad
  • 2 st vitlöksklyftor finhackade
  • 1/2 st röd chili hackad
  • 2 msk vitt vin
  • 1 dl kokosgrädde
  • 3 msk jordnötssmör
  • 2 msk ljus thailändsk soja eller hälften mörk japansk soja
  • 1 dl grönsaksbuljong eller vatten
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • 1 näve koriander hackad
  • röd chili färsk, skivad
  • 1 näve cashewnötter hackade

Tortilla

  • 2,5 dl orange linsmjöl torra linser i matberedare
  • 2 dl vatten
  • 2 msk äppelpuré eller -mos utan tillsatt socker
  • 1 msk italiensk blandning av torkade örter basilika, rosmarin, timjan och oregano
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa svartpeppar

Instruktioner
 

Grillspetten

  • Börja med att lägga alla ingredienser till marinaden i en skål och blanda väl. Lägg jackfruiten i en stor matlåda med lock och häll marinaden över bitarna. Blanda försiktigt och sätt på locket. Låt stå i kylen i minst 3 timmar men helst över natten så att jackfruiten hinner dra åt sig marinaden. Vänd gärna lådan emellanåt.

Jordnötssås

  • Värm oljan i en liten kastrull och stek lök, vitlök och chili på medelhög värme i cirka 2 minuter under omrörning tills löken är gyllene. Tillsätt försiktigt vitt vin och de återstående ingredienserna och blanda tills den får en krämig konsistens. Notera att såsen kommer tjockna när den svalnar (du kan värma upp lite innan servering). Förvara i kylskåp om du förbereder i förväg.

Korianderdipp

  • Blanda alla ingredienser i en matberedare tills dippen är slät. Smaka av med salt. Förvara i kylskåpet och späd vid behov ut med mer limesaft innan servering.

Tortillorna

  • Blanda alla ingredienser ordentligt tills du får din önskade tjocklek. Stek som pannkakor på medelhög värme i en stekpanna, vänd ett par gånger tills ytan blir vackert gyllenbrun.

Tillaga spetten

  • Tänd grillen
  • Trä på den marinerade jackfruiten på grillspetten och pensla på extra marinad om du önskar mer smak
  • Grilla spetten i några minuter tills den har fått en gyllene yta. Vänd spetten försiktigt så de inte faller isär. Alternativt lägg spetten i en ugnsform och grilla i ugnen på 200°c i ca 15 minuter.

Servering

  • Lägg 2-3 grillade spett på en tortilla, ringla över jordnötssåsen och klicka på korianderdippen. Strö över färsk koriander, chili och hackade cashewnötter – servera.
Skriv ut receptet