Go Back
Kola- och chokladbiskvi med smörkräm med toner av konjak

Ingredienser
  

Biskvibotten

  • 150 g mandelmassa
  • 100 g socker
  • 1 st äggvita
  • 1 krm salt

Smörkräm

  • 50 g choklad mörk
  • 150 g smör rumstempererat
  • 50 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk Grönstedts Le National 2020
  • 2 nypor flingsalt

Chokladdopp

  • 150 g choklad mörk

Instruktioner
 

Biskvibotten

  • Riv mandelmassan.
  • Lägg alla ingredienser i en skål.
  • Vispa allt till en slät smet.
  • Fyll en spritspåse och spritsa klickar stora som en 5-krona på bakplåtspapper.
  • Baka bottnarna på 175° i 8-10 min i mitten av ugnen.
  • Ta ut och låt svalna och ställ sedan in bottnarna i kylen.

Smörkräm

  • Kastrull 1: Bryn 50 g smör till en gyllenbrun färg. Ställ av från plattan direkt vid önskad bryningsgrad för att undvika att det bränner sig fast.
  • Kastrull 2: Häll i sockret. Tillsätt värme och koka sockret försiktigt till en gyllenbrun karamell.
  • Häll i konjak och salt. P.g.a. värmen kommer kastrullen att "skrika lite" till en början. Sänk då värmen och låt svalna till en mer kontrollerad "tyst" värme. Rör om.
  • Tillsätt det brynta smöret från den första kastrullen samt mörk choklad.
  • Vispa allt till en slät smet och låt sedan svalna.
  • Vispa ned resterande 100 g rumstempererat smör till en slät kräm.
  • Häll/lägg ned smörkrämen i en spritspåse.

Chokladdopp

  • Ta ut dina biskvibottnar ur kylen och snitta din spritspåse med smörkräm.
  • Spritsa dina bottnar med smörkräm, gärna lätt konformade då det gör doppandet i choklad lite enklare.
  • Smält den mörka chokladen i vattenbad.
  • Doppa dina biskvier med smörkräm på i den flytande chokladen.
  • Låt svalna.
  • Ta fram dina biskvier, Grönstedts Le national 2020 och några fina cognacsglas. Serveras med fördel med en kopp kaffe på sidan av.
Skriv ut receptet