Go Back
Tillagningstid 2 timmar 30 minuter

Ingredienser
  

Tårtbotten

  • 50 g Smör
  • 1/2 dl Mjölk
  • 1/2 dl Fireball
  • 3 st Ägg
  • 225 g Strösocker
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • 160 g Vetemjöl
  • 40 g Potatismjöl
  • 2 tsk Bakpulver
  • 1/2 tsk Mortlade kardemummakärnor
  • 1 krm Salt

Fyllning

  • 1 dl Fireball att pensla bottnarna med
  • Hallonsylt

Frosting: I och runtom tårtan

  • 125 g Smör, rumsvarmt
  • 120 g Florsocker (2 dl)
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • 300 g cream cheese

Donuts

  • 25 g Jäst
  • 75 g Smör mjölk
  • 3,5 dl Mjölk
  • 1/2 dl Fireball
  • dl Strösocker
  • 1 tsk  Salt
  • 2 st Ägg
  • 13 dl Vetemjöl (780 g)
  • 1 liter Olja till fritering
  • Strösocker att doppa munkarna i

Till montering av tårtan:

  • Fireball
  • Färska hallon
  • Kolasås
  • Maränger

Instruktioner
 

Tårtbotten

  • Sätt ugnen på 175 grader. Klä formen med bakplåtspapper i botten och runt sidorna.
  • Smält smöret i en kastrull och häll i mjölk och fireball.
  • Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och poröst.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma, ingefära och salt. Sikta ner lite i tageti äggsmeten och vänd samman med en slickepott, omväxlande med smörmjölken.
  • Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Kontrollera att kakan är klar med en provsticka, stickan skall precis vara torr.
  • Låt kakan svalna helt innan du skär den i tre delar.

Frosting: I och runtom tårtan

  • Vispa smöret tills det blir riktigt ljust och luftigt, ca 5 minuter. (Jag vispade med vingen till assistenten)
  • Tillsätt florsockret och vaniljsockret, vispa i någon minut till.
  • Tillsätt cream cheese och vispa tills du har en slät frosting.

Donuts:

  • Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till max 37° och häll det över jästen
  • Tillsätt socker, salt, ägg, citron och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en platta, ca 1 cm tjock.
  • Stansa ut rundlar med ett mått, ca 8 cm i diameter. Ta ut ett litet hål i mitten. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
  • Hetta upp oljan till ca 180 grader i en stor kastrull. (Se till att ha ett lock till hands om det skulle börja brinna, och var noga med att kastrullen är helt torr och att du inte spiller vatten i).
  • Fritera 2-3 munkar i taget, ca 1 min på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Montering av tårtan:

  • Pensla bottnen med Fireball och bred på hallonsylt och ett lager med frosting, ca 1/2 cm tjockt.
  •  Upprepa med nästa botten, lägg på den sista bottnen och bred sedan frosting runt hela tårtan.
  • Dekorera med munkar, färska hallon, kolasås och krossade maränger.
Skriv ut receptet