Go Back
Förberedelser 4 timmar
Tillagningstid 2 timmar
Portioner 4 pers

Ingredienser
  

Bräserat lammlägg

  • 4 st  Lammlägg
  • dl  Kalvfond
  • ½ st  Rotselleri 
  • 2 st Gul lök
  • st  Morot
  • dl  (en flaska) Melleruds alkoholfria pilsner
  • st  Lagerblad
  • st Kvistar Timjan
  • 15  st  Svartpepparkorn

Potatiskaka

  • 10 st  Amadine potatis 
  • 400 g smör
  • 4 st klyftor vitlök
  • Salt

Primörer:

  • Gulbeta 
  • Rapsskott 
  • Vit sparris
  • Knipplök

Ostkräm:

  • 100  g Västerbottensost® exempelvis 24mån
  • st Äggula
  • 1 dl Grädde
  • 2 dl  rapsolja
  • Salt
  • 10 ramslök

Instruktioner
 

Bräserat lammlägg:

  • Gnid in lammläggen med salt, lägg i en djup ugnsfast form och rosta av i ugnen på 180 grader i ca 8 min.
  • Skölj och skala rotfrukterna. Skär ner dem i större bitar och fördela ut i formen med läggen tillsammans med timjan, lagerblad och svartpeppar. 
  • Avsluta med att ha i pilsnern och kalvfonden och fyll upp med vatten den sista biten så att läggen är helt täckta. 
  • Bräsera dem på 140 grader i ca 4 timmar eller kör dem på 85 grader över natten. Köttet ska bli mört och lossa lätt från benet men inte släppa helt.

Efter fyra timmar i ugnen

  • Lyft läggen och sila spadet i en kastrull. 
  • Reducera till god smak. 
  • Smaka upp och mixa i smör vid servering.

Potatiskakan

  • Skala potatisen och skär i tunna skivor. Mandolin är att föredra. 
  • Värm smöret försiktigt i kastrull med timjan och vitlök. Vänd skivorna i salt och fördela ut ien halvdjup ugnsfastform med bakplåtspapper i botten.
  •  Slå över det smälta smöret och baka i ugnen på 150 grader tills att potatisen är mjuk. 
  • Ta ut och låt svalna under press. När potatiskakan har svalnat helt, vänd den ur formen och skär portionsbitar. 
  • Stek sedan i panna tills de är gyllenbruna runt om.

Primörer

  • Koka gulbetorna med skal tills de är mjuka och går att skala lätt för hand. 
  • Skala den vita sparrisen och blanchera ca 3 min. Skär de båda ipassande bitar och slunga i smör precis innan det är dags att äta. 
  • Rosta rapsskotten och knipplöken på en plåt i ugnen tillsammans med olja, saltoch peppar. 175 grader ca 15 min. (Rapsskotten går att byta ut mot sparrisbroccoli.)

Ostkrämen

  • Riv osten och koka upp grädden. 
  • Ta av från värmen och rör ner osten så att den smälter. 
  • Låt svalna. 
  • Lägg ostmassan i en behållare som passarstavmixer och mixa med äggulorna och ramslöken. Mata i oljan. Smaka upp med salt och vitvinsvinäger.

Servering

  • Du kan välja att bena ur lammet, men det går precis lika bra att servera på ben. 
  • Slunga primörerna i smör och smaka upp med salt, peppar ochcitronjuice. 
  • Stek potatiskakan i rikligt med smör, timjan och vitlök. Toppa den sedan med ost- krämen och örter. 
  • Koka upp såsen och mixa i någramatskedar med kallt smör så att den blir ljus och skummig. Använd stavmixer.
  • Både lammet och potatiskakan går jättebra att förbereda dagen innan.
Skriv ut receptet