Go Back
Portioner 15 st

Ingredienser
  

Mandelkaka med fänkål

  • 200 g smör
  • 175 g mandelmjöl
  • 200 g florsocker
  • 10 g vaniljsocker
  • 5 g salt
  • 5 g bakpulver
  • 1 st citron zest
  • 20 g potatismjöl
  • 5 g fänkål malen
  • 200 g äggvita
  • mandelspån alt mandelflagor eller hackad orostad mandel att toppa med

Syltade apelsinskal

  • 2 st apelsiner
  • 300 g vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 200 g socker
  • 150 g vatten

Cointreau-lag

  • 125 g vatten
  • 125 g socker
  • 100 g apelsinjuice
  • 40 g Cointreau
  • 10 g citronsaft

Instruktioner
 

Mandelkaka med fänkål

  • Sätt ugnen på 180 grader och förbered valfria silikonformar att baka i, muffinsplåt med formar går också bra (silikonform bör smöras)
  • Bryn smöret tills det blir gyllenbrunt, låt svalna av
  • Blanda alla torra ingredienser samt citronzest i en bunke, tillsätt äggvita och rör till en jämn smet
  • Tillsätt smöret och blanda tills det blir slätt
  • Fyll upp formarna till lite mer än hälften, toppa med mandel
  • Baka ca 18 minuter, låt svalna

Syltade apelsinskal

  • Tvätta apelsinerna noga och skala sedan av skalet (spara apelsinerna och använd juicen till lagen kakan ska doppas i)
  • Skär i tunna strimlor och koka upp 300 g vatten med salt, låt koka 1/2 minut och skölj sedan av skalet i kallt vatten
  • Koka upp socker och resterande vatten och låt skalen koka på medelvärme i ca 10 min
  • Låt svalna i sockerlagen

Cointreau-lag

  • Koka upp vatten, socker och apelsinjuice
  • Tillsätt Cointreau och citronsaft och låt svalna

Montering

  • Vispa upp 3 dl crème fraiche med 50 g florsocker tills det blir som lättvispad grädde
  • Ta ut kakorna ur formarna, doppa i den avsvalnade lagen och låt kakan suga åt sig ordentligt
  • Spritsa på den vispade crème fraichen och dekorera med syltade skal, rostad hackad mandel och fänkålsblast/dill
Skriv ut receptet