Petit Choux med havtornssylt – Perfekt julbakelse!

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Antal röster: 0
Betyg: 0
Din röst:
Betygsätt detta recept!
Att äta efter säsong är inte bara bra för själen och miljön. Det är även bra för smaklökarna då allt smakar mycket mer när råvarorna är som allra bäst. Därför vill Dansukker lyfta en hand för ett par favoriter som visar sig upp sitt allra bästa jag när mysfaktorn slår i taket och lockar till hemmakvällar och härliga helgbjudningar.
Portioner
25
Tillagningstid
1timme
Portioner
25
Tillagningstid
1timme
Ingredienser
Portioner:
Units:
Instruktioner
Petit choux
 1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen tillsammans med saltet. Värm vatten, mjölk, socker och smör i en kastrull på låg värme.
 2. Lyft av kastrullen från värmen och sikta ner mjölet i vätskan. Rör med en träslev och ställ tillbaka kastrullen på plattan.
 3. Rör till smeten släpper från kanterna och börjar bli glansig. Lägg över i en bunke och blanda i lite av äggsmeten i taget, häll inte i allt om smeten känns för lös. Den ska vara tjock nog att kunna spritsa.
 4. Rör om tills smeten känns krämig. Lägg smeten i en spritspåse med valfri tyll och spritsa glest ut toppar, cirka 3 cm i diameter på en bakpappersklädd plåt.
 5. Strö över pärlsockret och grädda i nedre delen av ugnen i 17-20 minuter. De ska ha en fin brun färg.
 6. Stäng av ugnen och sätt en träslev mellan luckan och ugnen för att bilda en glipa som försiktigt tar ut ångan. Låt petit chouxerna stå kvar och torka i 5-10 minuter. Låt de sedan svalna på galler.
 7. Skär ett lock på varje petit choux. Vispa och spritsa grädden på underdelen och häll över lite curd eller sylt. Lägg på locket och servera gärna samma dag.
Havtornssylt
 1. Blanda havtorn och syltsocker i en kastrull. Koka upp och låt koka cirka 8 minuter.
 2. Skumma väl och häll upp i en varm, väl rengjorda burk. Förslut. Förvara svalt.

Lämna en kommentar

Vänligen fyll i dina uppgifter. Din email kommer inte att visas. Obligatoriska uppgifter *