annons

[the_ad_group id=”1504″]

MT wp 2

Champagneexperten: ”Bränderna riskerar att förändra Europas viner i grunden”

Extrema bränder hotar vinregioner i Frankrike, Spanien och Portugal rökskador kan påverka smak och kvalitet under lång tid

 Skogsbränder härjar just nu i flera av Europas klassiska vinregioner. I södra Frankrike har en av de största bränderna på decennier slagit hårt mot området Aude och vinodlingarna i Corbières. Över 17 000 hektar mark har brunnit ner och vissa producenter uppger att upp till 90 procent av årets skörd kan vara förlorad. Även Spanien och Portugal rapporterar stora skador, bland annat i Galicien, Navarra och delar av Vinho Verde.

Enligt champagneexperten Fredrik Schelin riskerar situationen att få långvariga konsekvenser både för vinernas kvalitet och för regionernas anseende.

– Vinets identitet bygger på samspelet mellan klimat, jordmån och druvsorter. När röken tränger in i druvorna förändras vinets karaktär och det kan ta lång tid för en region att återhämta sig, säger han.

 Fenomenet med rökskadade druvor är inte nytt vinmakare i Australien och Kalifornien har länge kämpat med det. Men nu blir problemet påtagligt även i Europa. Vinerna riskerar att få en rökig, bitter ton som inte går att filtrera bort i produktionen.

– Klimatförändringarna märks tydligt i vinvärlden eftersom druvan är så känslig. Klassiska regioner står inför stora utmaningar, men vinmakarna utvecklar också nya metoder för att begränsa effekterna, säger Fredrik Schelin.

 Traditionellt har vinstockar ansetts tåliga i medelhavsklimat, men långvarig torka och extrem hetta gör förhållandena allt svårare. Många vinodlare arbetar nu med bevattningssystem, alternativa planteringsmetoder och druvsorter som bättre klarar extremväder.

Samtidigt öppnar förändringen för nya producenter. Länder längre norrut, som England och Sverige, etablerar sig allt starkare på vinmarknaden.

– Det är en dubbel rörelse. Å ena sidan står traditionella vinländer inför existentiella utmaningar, å andra sidan ser vi hur nya regioner växer fram. För konsumenterna betyder det ett bredare vinutbud men också att några av världens mest kända vinområden tvingas omdefiniera sig själva, säger Fredrik Schelin.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

relaterat

Cocktailglas med Monterita – vinnardrink med Amaro Montenegro och tequila
DRINKTIPSET

Monterita

– italiensk bitter möter mexikansk hetta

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.