5 rätters som imponerar

Annat än julskinka

1,5 kg spädgris
1 vitlök
1 gul lök
3 stjärnanis
2 dl kinesisk soja
1 dl råsocker
6 cm färsk ingefära (hälften till glaseringen, hälften till senare)
2 msk röd miso
25 cl flytande honung
Juice från en hel apelsin och zest från 1/4 apelsin (ej till glaseringen)
2 msk tomatpuré
Salt (inte för mycket eftersom sojan redan är salt)

Tillagning:
Blanda glaseringen och pensla köttet, marinera över natten i kylskåpet.
Lägg gul lök och vitlök i en ugnsform tillsammans med köttet, tillsätt 3 cm vatten och täck allt med aluminiumfolie.
Tillaga i 5 timmar på 125°C i mitten av ugnen. Titta till då och då, addera vatten om det ser torrt ut.
När köttet är mjukt, lägg då över i en ny ugnsfast form.
Tillsätt 5 dl vatten, lökarna och spadet från grisen och låt sjuda i 20 min.
Tillsätt tomatpurén, resten av ingefäran, stjärnanis, apelsinzest och rör om.
Pensla på glasering och ställ in i ugnen på 220°C. Innertemperaturen låter man gå upp till 65-70°.

Kålsallad
1,5 dl majonnäs
Juice och zest från 1/5 citron
2 msk cidervinäger
2 msk grovkornig senap
1 tsk sellerisalt
¼ spetskål
¼ rödkål
10 brysselkålsblad
1 morot julienne
1 rödlök
1 selleristjälk

Vispa ihop majonnäs, citron, vinäger, senap och sellerisalt och krydda.
Lägg till strimlad kål och resten av grönsakerna. Blanda ordentligt och ställ i kylen.

 

K*TTBULLAR
8 pers.
600 g ricotta
200 g hackad grönkål
200 g riven parmesan
90 g rismjöl
20 g tapiokamjöl
Glutenfritt mjöl
4 äggulor
12 g salt
Svartpeppar
Muskot
50 g smör
Butternutkräm, se separat recept nedan *
Garnering: Persilja, salvia, gräslök & körvel
Riven parmesan

Tillagning:
Låt ricottan rinna av under 1 timme i en sil.
Blanda i resten av ingredienserna för att bilda en lös deg. Låt vila 20 minuter i kylskåp.
Rulla degen till en avlång form och skär i lagom stora bitar. Handrulla sedan till bollar med, använd glutenfritt mjöl för enklare hantering av bollarna.
Ta en kastrull med vatten och låt koka upp, lägg ner bollarna i vattnet och låt koka tills de flyter upp till ytan. Ta upp från vattnet med hålslev och låt svalna på tallrik.
Bryn smör i en stekpanna och lägg i k*ttbullarna, stek tills de fått en gyllenbrun yta och är genomstekta.
* Butternutkräm
Skala och tärna butternutpumpan och rosta mjuk i ugn på 225°C i 10 min. Lägg i en bunke och mixa tillsammans med 250 ml grädde, 40 g smör, 12 g salt.
Servera k*ttbullarna ovanpå butternutkrämen, toppa med eget val av garnering och rostade hasselnötter. Avsluta med några riv parmesan.

 

Kaka på kaka
8 pers.

Baileys
1 cl per cookie cup

Cookie cup
1 del socker
2 delar smör
3 delar mjöl
75 g mörk choklad per kg

Sätt ugnen på 175°C och smörj kakformarna.
Blanda ingredienserna till en deg och riv ner den mörka chokladen.
Tryck ut degen mot formarnas kanter så att väggarna är ca 6 mm.
Låt vila i 20 till 30 min innan gräddning.
Grädda i 20 min, eller tills att kakorna börjar bli bruna.
Ta ut ur ugnen och låt svalna till rumstemperatur.

Vaniljkräm
2,5 dl röd mjölk
1/2 vaniljstång
0,75 g råsocker
5 äggulor
2 msk majsmjöl
25 g rumstempurerat smör

Häll upp mjölken i en kastrull och låt sjuda.
Dela vaniljstången på hälften och skrapa ner fröna i mjölken.
Vispa socker, äggulor och majsmjöl i en bunke.
Häll den kokande mjölken i äggsmeten och sedan tillbaka in i kastrullen. Värm tills du ser första bubblan och häll över i en ren skål, tillsätt smör och rör om.

Lägg vaniljkräm i botten av varje cookie cup och häll i 1 cl Baileys precis innan servering.

 

Lutfiskens återkomst

8 pers.

500 g strimlad torsk, sej eller annan vit fisk

Tempuramjöl
Rismjöl
Iskallt kolsyrat vatten

Skånsk grovkornig söt senap
2 schalottenlök
1 kg gröna ärtor
100 g smör
1 citron
Salt och peppar
Smör
Malen svartpeppar, vitpeppar och muskot

Garnering: Körvel, dill, ärtskott eller babyspenat

Tillagning:

Stek schalottenlök lätt i smör och tillsätt ärtor.
Tillaga långsamt tills ärtorna är mjuka, och krydda efter behag.
Ta bort 1/3 av ärtorna och mosa resten i bunke.
Tillsätt en skvätt citronjuice och bland i den sista 1/3 av ärtorna.

Hetta upp rikligt med olja i en panna till 190°C.

Blanda de olika peppar sorterna och använda dem för att krydda den tempura friterade fisken tillsammans med salt.

Häll upp tempuramijöl, rismjöl och iskallt kolsyrat vatten i skålar. Lägg ner fiskremsorna i rismjöl, dopp i tempura och precis innan du lägger ner den i oljan doppa den i iskallt kolsyrat vatten.

Placera en matsked ärtkräm på en tallrik, häll över skirat smör och toppa med tempura fisk.

Garnera med önskat val.

 

Typ sill

8 pers.

250 g kokt mosad potatis (mjölig sort)
150 g riven Västerbottensost eller annan lagrad ost
7,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
1 helt ägg
1 äggula
Salt och peppar

Eget val av fisk- och skaldjursfavoriter.

Tillagning
Sätt ugnen på 150°C. Ställ in en ugnssäker form i nedre delen av ugnen fylld till hälften med vatten för att skapa ett vattenbad.
Mixa fint samtliga ingredienser och krydda för smak.
Täck botten av den ugnssäkera formen med bakplåtspapper. Häll ner smeten och täck formen med aluminiumfolie. Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter.
Känn efter med fingret om smeten satt sig, om den fortfarande känns lös, låt den stå någon ytterligare minut. Ta ut formen ur ugnen och ställ in i kylen över natten.
Vid servering, skär till önskad form och toppa med ditt val av fisk- och skaldjursfavoriter.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Antal röster: 0
Betyg: 0
Din röst:
Betygsätt detta recept!

Lämna en kommentar

Vänligen fyll i dina uppgifter. Din email kommer inte att visas. Obligatoriska uppgifter *