annons

På Mack-SM 2016 utses Sveriges godaste macka

Svenska bageriers och konditoriers stora utbud av brödsorter och innovativa mackrecept
visar att brödtrenden är här för att stanna. Den 10 november kommer Sveriges godaste
macka att koras på Mack-SM 2016. Åtta finalister från hela landet kommer att tävla om
den prestigefyllda vinnartiteln på Sthlm Food & Wine i Stockholm.
Årets bidrag utmärker mångsidigheten i huvudråvaran – brödet. Finalisterna har tagit fram
var sitt unikt recept på en lunchmacka som görs på allt från klassiskt vetesurdegsbröd
och tunnbröd till chialevain och sjögräsbröd. Mackorna är alla skapade med noggrant
utvalda råvaror som bjuder på intressanta smakkombinationer i såväl bröd som fyllning.
Limegravad lax, getfeta, rökt hjortstek tillsammans med grönkålsallad, picklade morötter,
lingon och harsyra är bara några exempel.
m4m1
Förutom smaken kommer mackorna att bedömas efter brödet, utseendet, nytänkande
och ekonomi. Mackan ska kunna säljas på ett bageri eller konditori. Därför ska både
produktval och åtgång vara noga genomtänkt.
Under finaldagen ska de tävlande skapa 20 mackor av sitt recept på bara 45 minuter.
Juryn som bedömer mackorna består av Jimmi Eriksson – Årets Kock 2016, Kim Lund – Årets
Bagare 2016, Johan Blidberg – vinnare Mack-SM 2015, Anna K Sjögren – matskribent och
kokboksförfattare och Gabriella Strömberg, mackexpert från bagerigrossisten KåKå.
m3 m2
Precis som tidigare år ligger fokus på brödet; som är gott, enkelt, har stora variationsmöjligheter,
är nyttigt och har låg klimatpåverkan. I en tid då matkonsumtionen står för
ungefär 25 procent av vår klimatpåverkan, är mackan ett sätt att äta mer klimatsmart:
inte bara till frukost utan även, lunch, mellanmål eller middag.
I årets tävling bjuds det på en kombination av intressanta smaker, både när det kommer
till brödet specifikt och mackan som helhet. Finalisterna har tänkt utanför ramarna och kvaliteten och kreativiteten på årets bidrag vittnar om ett genuint mack- och brödintresse,
säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som
arrangerar Mack-SM. Den finalist som skapar Sveriges godaste macka vinner förutom äran,
även en trendspaningsresa till Chicago tillsammans med bagerigrossisten KåKå.
Finalisterna i Mack-SM 2016 är:
1. Lizzie Dahlén från Bröd & Bakverk, Kungsbacka, tävlar med ” Tågluffarmacka”
2. Ellen Axeborg från Centralbageriet i Huskvarna, tävlar med ”Till skogs”
3. Nina Sandström från Backers Baker, Bollstad, tävlar med ” Skärgårdsbris”
4. Marica Lundberg från Estvalls Bageri & Konditori, Moheda, tävlar med ”Det lilla blå”
5. Tobias Andersson från Ulvö Hotell, Ulvöhamn, tävlar med ”Hemvändare”
6. Lotta Svensson från Bageri Rosetten, Jönköping, tävlar med ”Småland 2.0”
7. Linda Dahlqwist från Bahlsam Living & Café, Åhus, tävlar med ”Vego-Greta”
8. Frida Lundh från Ninas Konditori, Mörrum, tävlar med ”Japan tur & retur”

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.