NY KÖKSMÄSTARE PÅ RESTAURANG EKSTEDT

Foto: Calle Svärdin

Den argentinska kocken Florencia Abella tar över positionen som kökschef på 1-stjärniga Ekstedt i Stockholm. Abella, som senast kommer från Esperanto, har redan sen augusti 2018 verkat i bakgrunden av Ekstedt där hon har ansvarat för restaurangens testkök. Nu kliver hon ut ur skuggorna och tar över taktpinnen på Niklas Ekstedts hyllade flaggskepp, känd för sitt unika koncept med matlagning över vedeldade spisar och ugnar, helt utan elektricitet och gas.

Rekryteringen av Abella, en oerhört erfaren och framåtblickande kock, vittnar om restaurangens stora ambitioner och fokus på mångfald. Niklas Ekstedt, som utöver Ekstedt även driver vincafét Tyge & Sessil samt brasseriet Hillenberg och är aktuell med sin framgångsrika tv-serie ”Four Hands Menu” på Viaplay, är mycket förväntansfull över rekryteringen: ”Med Florencia får vi en fantastisk kock som är mer än kapabel att ta maten på Ekstedt till nästa nivå.” och tillägger: ”Vi ändrar inte restaurangens koncept, Ekstedt handlar fortfarande om öppen eld och om att framhäva nordisk mat. Florencia kommer dock självklart sätta sin egen prägel på maten och jag ser otroligt mycket fram emot att se hur hennes unika bakgrund och stil kommer att forma menyn i framtiden.”

34-åriga Florencia Abella, som utöver Esperanto har många års erfarenhet från stjärnkrogar i både Spanien och Italien, blir den första, kvinnliga köksmästaren på Ekstedt och ser fram emot att komma igång i sin nya roll: “Positionen som köksmästare på en så pass ansedd restaurang som Ekstedt är en fantastisk utmaning. Att dessutom all mat lagas över öppen eld är självklart extra spännande – jag kommer ju trots allt från Argentina och har matlagning över eld i blodet.”

Florencia Abella ersätter Rod Pérez, som lämnar Ekstedt efter fyra mycket framgångsrika år för att arbeta med Sayan Isaksson och hans krogsatsning med Stureplansgruppen. Under sin tid på Ekstedt bidrog Pérez starkt till att restaurangen blev känd långt bortom Stockholms och Sveriges gränser. Abellas position i testköket fylls av Claes Grännsjö, känd från restaurang NOOK, som därmed tar över ansvaret för all forskning och utveckling inom Ekstedt.

Om Restaurang Ekstedt

Ekstedt ligger mitt i centrala Stockholm och har sedan öppningen 2011 ägnat sig åt matlagning av nordiska ingredienser över öppen eld. Restaurangen, som är utmärkt med en stjärna i Guide Michelin och mästerskapsstämpeln som en av Sveriges
bästa restauranger i White Guide, är lika mycket en hyllning till traditionell matlagningskonst som till Niklas Ekstedts ursprung och barndom i Jämtland

Om Florencia Abella

Född och uppvuxen i Buenos Aires, Argentina, med jobb på El Raco de Can Fabes*** (Spanien), La ciua del Tornavento* (Italien) och Esperanto* (Stockholm), Forskning & utveckling på Ekstedt sen August 2018. Bosatt i Sverige sen 2011 tillsammans med sambo och två barn.

 

 

Dela denna artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
E-post