Findus skall halvera sitt matsvinn till 2030

Behovet av att minska matsvinnet är stort i både hushåll och livsmedelskedjan. För att möta behovet har Findus som mål att halvera sitt matsvinn i fabrik och i logistikkedja till 2030. Målet är en del av Findus långsiktiga hållbarhetsarbete för att bidra till en hållbar framtid för miljö och människa, lokalt och globalt. 

En tredjedel av all mat som produceras i världen slängs. Enligt Naturvårdsverket står den svenska livsmedelsindustrin för ca 45 000 ton matsvinn och oundvikligt matavfall per år. Det är däremot hos konsumenter matsvinnet är som allra störst då det slängs 200 000 ton ätbar mat per år. Som producent av fryst mat bidrar Findus redan med minskat matsvinn i hushållen genom att erbjuda näringsrik mat som har betydligt längre hållbarhet jämfört med färska och kylda alternativ. Nu växlar Findus upp arbetet för att minska matsvinnet ytterligare. Målet är att halvera matsvinnet i Findus egna fabriker och logistikkedja till 2030. Insatserna kommer innebära ca 50 ton i minskat matsvinn redan under 2019.

 Kvalitet och hållbarhet har sedan starten varit nyckelord för Findus. Vår frysta mat bidrar till längre hållbarhet genom att ge hushåll möjlighet att välja hur mycket av varorna som ska tillagas eller bevaras. På så vis hinner konsumenten äta maten innan den blir dålig och minska matsvinnet upp till 47 procent. Genom vårt mål att halvera matsvinnet i fabrik och i logistikkedja tar vi steget vidare för en bättre framtid, säger Maria Svantemark, Nordic Sustainability Manager på Findus.

Arbetet för att reducera matsvinnet går i linje med FN:s Globala mål för hållbar utveckling. Första steget under 2019 är dels att förbättra riskanalysen på vilka produkter som riskerar att bli matsvinn och hur det går att undvika, dels att hitta nya samarbetspartners som kan köpa produkter med korta datum från Findus. Möjligheterna för minskat matsvinn i produktionen i Loftahammar där Findus bakar sina svenska bullarska även undersökas under det kommande året. Inom ramen för arbetet kommer Findus också utöka sina matdonationer till olika organisationer och tillhandahålla information till hushållen om hur de bäst kan reducera matsvinnet.

Vår tro är att livsmedelsbranschen ska visa vägen för en mer hållbar framtid, inte konsumenterna. Förutom att erbjuda produkter som kommer från ansvarfull produktion, ska vi bli ännu bättre på att informera hur djupfryst mat bidrar till längre hållbarhet och därmed minskat matsvinn. Våra donationer till olika organisationer är också en viktig del av vårt arbete för att ta vara på varor som inte kan säljas på annat sätt. Vi har under 2018 exempelvis skänkt 20 ton mat till behövande via Stockholms Stadsmissions Matcentral, säger Maria Svantemark.

Dela denna artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
E-post