annons

Findus skall halvera sitt matsvinn till 2030

Findus skall halvera sitt matsvinn till 2030

Behovet av att minska matsvinnet är stort i både hushåll och livsmedelskedjan. För att möta behovet har Findus som mål att halvera sitt matsvinn i fabrik och i logistikkedja till 2030. Målet är en del av Findus långsiktiga hållbarhetsarbete för att bidra till en hållbar framtid för miljö och människa, lokalt och globalt. 

En tredjedel av all mat som produceras i världen slängs. Enligt Naturvårdsverket står den svenska livsmedelsindustrin för ca 45 000 ton matsvinn och oundvikligt matavfall per år. Det är däremot hos konsumenter matsvinnet är som allra störst då det slängs 200 000 ton ätbar mat per år. Som producent av fryst mat bidrar Findus redan med minskat matsvinn i hushållen genom att erbjuda näringsrik mat som har betydligt längre hållbarhet jämfört med färska och kylda alternativ. Nu växlar Findus upp arbetet för att minska matsvinnet ytterligare. Målet är att halvera matsvinnet i Findus egna fabriker och logistikkedja till 2030. Insatserna kommer innebära ca 50 ton i minskat matsvinn redan under 2019.

 Kvalitet och hållbarhet har sedan starten varit nyckelord för Findus. Vår frysta mat bidrar till längre hållbarhet genom att ge hushåll möjlighet att välja hur mycket av varorna som ska tillagas eller bevaras. På så vis hinner konsumenten äta maten innan den blir dålig och minska matsvinnet upp till 47 procent. Genom vårt mål att halvera matsvinnet i fabrik och i logistikkedja tar vi steget vidare för en bättre framtid, säger Maria Svantemark, Nordic Sustainability Manager på Findus.

Arbetet för att reducera matsvinnet går i linje med FN:s Globala mål för hållbar utveckling. Första steget under 2019 är dels att förbättra riskanalysen på vilka produkter som riskerar att bli matsvinn och hur det går att undvika, dels att hitta nya samarbetspartners som kan köpa produkter med korta datum från Findus. Möjligheterna för minskat matsvinn i produktionen i Loftahammar där Findus bakar sina svenska bullarska även undersökas under det kommande året. Inom ramen för arbetet kommer Findus också utöka sina matdonationer till olika organisationer och tillhandahålla information till hushållen om hur de bäst kan reducera matsvinnet.

Vår tro är att livsmedelsbranschen ska visa vägen för en mer hållbar framtid, inte konsumenterna. Förutom att erbjuda produkter som kommer från ansvarfull produktion, ska vi bli ännu bättre på att informera hur djupfryst mat bidrar till längre hållbarhet och därmed minskat matsvinn. Våra donationer till olika organisationer är också en viktig del av vårt arbete för att ta vara på varor som inte kan säljas på annat sätt. Vi har under 2018 exempelvis skänkt 20 ton mat till behövande via Stockholms Stadsmissions Matcentral, säger Maria Svantemark.

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.